3.8.4. Trafik ışıkları
Trafik ışıkları haritada iki tür objeyle gösterilir:
- Trafik ışığı (araç trafik ışığı),
- Yaya trafik ışığı (yaya trafik ışığı ve bisiklet trafik ışığı).
Bu iki tür obje aşağıdakilerin bütünleri olarak belirlenir:
- objenin bulunduğu yol kesişimi
- trafik ışığının denetlediği yol bölümleri
Trafik ışıkları, yol ağı düğüm noktalarına, yol bölümlerinin kesişimlerine yerleştirilir (kavşaktaki durma çizgilerine yerleştirilmez).
Yol ağının bir düğüm noktasında (yol bölümlerinin bir kesişme noktasında) aynı türden birden fazla trafik ışığı bulunamaz. Bu durumda, bir araç trafik ışığı ve bir yaya trafik ışığı aynı bir düğüm noktasunda bulunabilir.
3.8.4.1. Trafik ışığı (araç trafik ışığı)
Araç (otomobil) trafik ışıkları için çizim kuralları bu bölümde açıklanır.
Bu tür bir obje, aşağıdakilerin bir bütünü olarak belirlenir:
- Objenin bulunduğu yol kesişimi (yol kavşağı),
- Trafik ışığının kontrol ettiği yol bölümleri.
- 3.8.4.1.1
-
Yandex Map Editor'de, “Yol yapıları ve işaretleri” kategorisinde yer alan, trafiği düzenleme amacı taşıyan ve ikiden fazla farklı sinyal vererek aşağıdaki trafik türlerini düzenleyen objeler “trafik ışıkları” (araç trafik ışıkları) sayılır:
- Tüm taşıt trafiği
- Sadece otomobil trafiği
Diğer türdeki trafik ışıkları (haritaya çizilmez):
- Hemzemin geçitlerde (demiryolları geçitlerinde) bulunan trafik ışıkları
- Daralan yolların bulunduğu alanlarda trafiği düzenleyen, ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşların arazisinden geçen ve buradaki trafiği düzenleyen trafik ışıkları
- Ters trafik ışıkları
- Başka amaçlar için kullanılan trafik ışıkları (örneğin, ödeme gişelerinde, sınır ve kontrol noktalarında, trafik polisi kontrol noktalarında, itfaiye binaları ve afet/acil durum daireleri etrafında)
- Toplu taşımaya özel şeritlerdeki gidiş-gelişi düzenleyen trafik ışıkları
- Bisikletçiler için trafik ışıkları
- Sürüş okullarının eğitim için kullandığı arazide (yol, pist vb.) yer alan trafik ışıkları
çizilmez (bu tür objeler haritadan silinecektir).
Not. Bisiklet şeritlerindeki trafik ışıkları haritada “yaya trafik ışığı” türündeki objelerle gösterilir. - 3.8.4.1.2
-
“Trafik ışığı ” türündeki objeler taşıt rotaları oluşturmak için kullanılır. Bu nedenle, trafik ışıklarının denetlediği yol bölümlerinin gerçek durumla uyuşması ve yolun tek veya iki çizgili olması, o yol bölümü boyunca trafiğin hangi yön(ler)de aktığı çok önemlidir.
Aşağıda trafik ışığı çizim örnekleri verilmiştir (trafik ışığı sembolüyle, trafik ışığının düzenlediği yol bölümleri ise kırmızı üçgenle gösterilir).
- 3.8.4.1.2.1
-
Kavşakta bir çıkış yolu bulunuyor veya U dönüşü yapılabiliyorsa:
Kavşaktan çıkış veya U dönüşü trafik ışıklarıyla düzenlenmediğinde trafik ışıkları ana yolların kesişimine yerleştirilir:
Kavşakta ana yoldan çıkış yoluna/U dönüşüne geçiş trafik ışıklarıyla düzenleniyorsa iki trafik ışığı çizilir:
Birincisi ana yolların kesişim noktasında, ikincisi ise çıkış yolunda/U dönüşünde,
fakat çıkış yolunun/U dönüşünün ana yoluyla kesişiminde değil, çıkış yolunun/U dönüşünün çatallaştığı noktadan sonra maksimum 10 m ileride, diğer yolla mevcut ya da o yoksa özel olarak oluşturulan yeni kesişim noktasında çizilir.
Aşağıdaki görsellerde trafik ışıkları düz gidişleri ve sola dönüşleri (U dönüşlerini) denetler. Bu yüzden, bu ışıklar haritada iki trafik ışığı olarak çizilir: yolların kesişim noktasına (mavi okla gösteriliyor) ve U dönüşünün olduğu noktaya (kırmızı okla gösteriliyor). Kırmızı okla gösterilen ikinci trafik ışığı çatallaşmanın başladığı noktadan 10 m ileriye çizilir.
Çıkış yolundan/U dönüşünden ana yola geçiş, trafik ışığıyla düzenleniyorsa hem ana yolların kesişimindeki trafik ışığı (kırmızı okla gösteriliyor) hem de yol kesişimi/U dönüşünün sonundaki, sadece çıkış yolu yönündeki trafik ışığı (mavi okla gösteriliyor) çizilir.
Ana yollar yalnızca çıkış yollarında kesişiyorsa (kendi aralarında kesişmiyorsa):
Kavşakta, ana yoldan çıkış yoluna geçiş trafik ışıklarıyla denetleniyorsa, haritadaki trafik ışığı çıkış yolunun ana yoldan ayrıldığı noktada çizilir.
Çıkış yolundan/U dönüşünden ana yola geçiş trafik ışığıyla düzenleniyorsa, haritadaki trafik ışığı çıkış yolunun ana yolla birleştiği noktada çizilir.
Trafik ışığında dur çizgisi çıkış yolunun/U dönüşünün başlangıç noktasının öncesinde bulunduğunda trafik ışığı çıkış yolunun/U dönüşünün başlangıç noktasına yerleştirilir.
Dur çizgisi çıkış yolunun üzerinde bulunduğunda ise trafik ışığı bu çıkış yolunun bitiminde yerleştirilir (çıkış yolunun başlangıç noktasının belirlenmesi kuralları için 3.3.1.5.2.1 bölümünü okuyun).
Not.Çıkış yolunun yolun ana yönü ile kesişimi çıkış yolunun sonu sayılır, yol ağının diğer bölümleri ile “teknik” kesişmeler dikkate alınmaz.
Bu görselde "teknik" kesişme kırmızı ok işareti ile, çıkış yolunun sonu ise mavi ok işareti ile gösterilir.
- 3.8.4.1.2.2
-
Yaya geçidi trafik ışığının kontrolündeki bir kavşağın parçasıysa o yaya geçidini kontrol eden trafik ışığı o geçidin üzerine değil, taşıt yollarının kesiştiği noktaya yerleştirilir.
- 3.8.4.1.2.3
-
Yaya geçidinin kullanımını düzenleyen trafik ışığının kontrolündeki alanlar olarak yalnızca araçların kullandığı taşıt yolu bölümleri belirtilir, yaya geçidinin kendisi ise bunların haricinde tutulur:
- 3.8.4.1.2.4
-
Trafik ışığı sadece yayaların veya yaya ile bisikletçilerin kullanabildiği yaya geçidini yönetiyorsa trafik ışığı simgesi, yolun yayaların kullanabildiği kısmıyla kesiştiği noktaya yerleştirilir.
- 3.8.4.1.2.5
-
Yaya geçidinin kullanımını düzenleyen trafik ışığı ayrıca yaya geçidinin öncesindeki yol dönüşünü de düzenliyorsa trafiği düzenlediği ilk kesişim noktasına yerleştirilir (yaya geçidinin üzerine değil).
Örneğin, fotoğrafta kırmızı okla gösterilen trafik ışığı yaya geçidini düzenlemektedir. Bu durumda bu trafik ışığı yolların kesiştiği noktanın hemen öncesindeki dönüşleri de düzenler (araçların beklediği çizgi mavi okla gösterilmektedir):
Bu durumda iki trafik ışığı çizmek gerekir:
Bu trafik ışıkları kavşakta birleştirilmez:
- 3.8.4.1.3 Trafik ışıklarını çeşitli kavşaklara yerleştirme örnekleri
-
- 3.8.4.1.3.1
-
İki çizgiyle çizilen tek çizgili yolların kesişiminde:
- 3.8.4.1.3.2
-
İki çizgili iki yolun kesişiminde:
- 3.8.4.1.3.3
-
Döner kavşağın olduğu kavşaktan direkt geçiş:
- 3.8.4.1.3.4
-
Araç yolunun tramvay hattı ile kesişme noktasında:
3.8.4.2. Yaya trafik ışıkları
Yaya ve bisiklet trafik ışıkları için çizim kuralları bu bölümde açıklanır.
Bu tür bir obje, aşağıdakilerin bir bütünü olarak belirlenir:
- Otomobil yollarının ve yaya yollarının, trafik ışığı tarafından kontrol edilen bir yaya geçidinin bulunduğu kesişimi veya üzerinde trafik ışığı tarafından kontrol edilen bir bisiklet şeridi bulunan otomobil yollarının kesişimi,
- Trafik ışıklarıyla kontrol edilen yaya geçidinin veya bisiklet yolunun/şeridinin (ve yolun en azından bir tarafında yaya kaldırımı yoksa otomobil yol ağının) bölümleri.
- 3.8.4.2.1
-
Yandex Map Editor'de, yaya ve bisiklet trafiğini düzenleyen ve minimum iki sinyal veren trafik ışıkları “Yol yapıları ve işaretleri” kategorisindeki “yaya trafik ışığı” türündeki objeler sayılır.
- 3.8.4.2.2
-
Yaya geçidi tek çizgili yoldansa, yaya geçidi bölümlerinin ikisi de trafik ışığı türü objenin bir parçası sayılır:
- 3.8.4.2.3
-
Bisiklet yolundaki trafiği düzenleyen bir trafik ışığı haritaya çizildiğinde, bunun yalnızca ilgili bisiklet yolunun bölümünü kontrol ettiği sayılır:
- 3.8.4.2.4
-
Birbirinden geniş bir alanla, bir bölme şeridiyle, çıkış yolları arasındaki bir refüj vb. ile ayrılan iki veya daha fazla taşıt yoldan oluşan bir yolda birden fazla trafik ışığıyla kontrol edilen bir yaya geçidi bulunuyorsa, yaya trafik ışığı haritada aşağıdaki gibi gösterilir:
O iki taşıt yolu arasında yayaların durabileceği bir yer varsa, trafik ışıkları her iki yönde yaya geçidinin taşıt yollarıyla kesişim noktalarında gösterilir:
İki taşıt yolu arasında bölücü bir yapı, bölme şeridi veya refüj yokluğu ya da tramvay rayları olması nedeniyle yayaların durabileceği bir yer yoksa ve yayaların geçidin tamamını birden geçmesi gerekiyorsa, trafik ışıkları yalnızca yaya kaldırımlarının olduğu yönlerde gösterilir:
Not.Yayalar trafik ışıklarında karşıdan karşıya geçerken sarı oklarla gösterilen yerlerde durabiliyor, kırmızı oklarla gösterilen yerlerde ise duramıyorlarsa, trafik ışıkları yolların belirtilen kontrol yönleri ile en yakın kesişme noktalarına yerleştirilir.
- 3.8.4.2.5
-
Haritaya alınması gereken trafik ışığı her iki tarafından veya en az bir tarafından yaya kaldırımı olmayan bir yoldan yaya geçidini kontrol ediyorsa, trafik ışığının hem yaya geçidinin hem de otomobil yolunun bölümlerini kontrol ettiği sayılır:
3.8.4.3. Trafik ışığı ekleme, düzenleme, silme, geri alma ve moderatörlere hata bildirimi gönderme
Trafik ışığı çizmek için:
Trafik ışıkları, Trafik ışığı menüsünden veya Kesişim menüsünden olmak üzere iki farklı yöntem kullanılarak çizilebilir. Birinci durumda yol bölümlerinin kesişimi otomatik olarak oluşturulur; ikinci durumda daha önce oluşturulmuş bir kesişim kullanılır.
butonuna tıklayın.
Obje kategorisi menüsünde Yol yapıları ve işaretleri → Trafik ışığı'nı seçin.
Trafik ışığı menüsü açılır.
Trafik ışığının yerleştirileceği kesişimi tıklayarak seçin.
Açılan Yol kesişimi menüsündeki “Trafik ışıkları” alanında Ekle butonuna tıklayın:
Trafik ışığı menüsü açılır.
Trafik ışığının haritada yerleştirileceği yeri tıklayarak seçin:
Trafik ışığının konumu yol ağı çizilirken kesişim olarak işaretlenmemişse, kesişim Map Editor tarafından otomatik olarak oluşturulur.
Üzerine tıklayarak trafik ışığı ile kontrol edilen yol bölümlerini haritada seçin:
Panele (Yeniden çiz) butonu eklendi.
Bu butona tıkladığınızda girmiş olduğunuz veriler silinir. Bu durumda trafik ışığı haritaya yeniden yerleştirilir.
Not.Yeniden çizilmesi gereken trafik ışığını yol kesişiminin olmadığı bir noktaya taşımak gerekiyorsa bu noktadaki kesişim özel olarak önceden oluşturulmalıdır.
Fakat yeniden çizilen trafik ışığının taşınacağı noktada bir yol kesişimi objesi zaten varsa hiçbir ön hazırlık yapmaya gerek olmaz.
Obje özellikleri menüsünde Kaydet butonuna tıklayın. Trafik ışığı bilgileri kaydedilir:
Trafik ışıklarını düzenlemek için:
Düzenlenecek kesişimi bulun (trafik ışığı bilgisi kesişimin olduğu konumda sembol ve ipucuyla gösterilir):
Haritadaki kesişimi üzerine tıklayarak seçtiğinizde ilgili özellikler menüsü açılır:
Açılan Yol kesişimi menüsünde Trafik ışıkları satırındaki bağlantıya tıkladığınızda trafik ışığı özellikler menüsü açılır:
Objeyi düzenlemek için Trafik ışığı menüsünde Düzenle butonuna tıklayın.
Trafik ışığının denetlediği yol bölümlerini düzenleyin.
Yeniden çiz butonu görülür: .
Bu butona tıklarsanız girmiş olduğunuz veriler silinir. Bu durumda trafik ışığı yeniden çizilmelidir.
Not.Yeniden çizilmesi gereken trafik ışığını yol kesişiminin olmadığı bir noktaya taşımak gerekiyorsa bu noktadaki kesişim özel olarak önceden oluşturulmalıdır.
Fakat yeniden çizilen trafik ışığının taşınacağı noktada bir yol kesişimi objesi zaten varsa hiçbir ön hazırlık yapmaya gerek olmaz.
Obje özellikleri menüsünde Kaydet butonuna tıklayın.
Düzenlemeyi geri alma seçeneği, objenin “düzenlenmeden önceki”(moderatör tarafından en son onaylandığı) haline getirir. Obje yakın zamanda oluşturulduysa ve moderatörce henüz onaylanmadıysa objedeki düzenlemeler obje silmeye kadar geri alınabilir.
Yandex Map Editor'de onaylanmış objeler sadece moderatörler tarafından silinebilir. Obje henüz moderasyondan geçmemişse, kullanıcılar yanlışlıkla oluşturdukları bir objeyi silebilir ve objeyle ilgili işlemleri objeyi tamamen silmeye kadar geri götürebilirler. Önceden oluşturulmuş ve moderatörler tarafından onaylanmış bir obje silinmek isteniyorsa moderatöre bu objeyle ilgili olarak hata bildirimi göndermek gerekir.
Düzenlemeleri geri alma prosedürü için 2.10.6. Obje: Düzenlemeyi geri alma, hata bildirimi gönderme, obje silme, objeye yönlendiren bağlantı ekleme bölümüne gidin.
Bir obje moderatör tarafından zaten onaylanmışsa düzenlemeler, en fazla en son onayın yapıldığı duruma kadar geri alınabilir. Bu durumda kullanıcı objeyi silemez, silinmesi için kullanıcının obje hakkında moderatöre hata bildirimi göndermesi gerekir. Objeyle ilgili hata bildirimleri yalnızca objenin silinmesiyle değil, diğer konularla da ilgili olabilir.
Hata bildirimi gönderme prosedürü için 2.10.6. Obje: Düzenlemeyi geri alma, hata bildirimi gönderme, obje silme, objeye yönlendiren bağlantı ekleme bölümüne gidin.