3.2.2. İdari bölümlere özellik ekleme kuralları

“İdari bölüm” kategorisine özellik eklemek için obje özellikleri menüsü kullanılır:

Objeye özellik ekleme kuralları aşağıda açıklanmıştır.

3.2.2.1. Tür (düzey)

İdari bölümün türü (düzeyi), menünün üst kısmında açılan listeden seçilir:

İdari bölümün türünün seçimi, haritalandırmanın yapıldığı ülkeye bağlıdır. Farklı ülkelerdeki ikinci ve üçüncü düzey idari bölüm türü örnekleri aşağıdaki tabloda listelenmiştir:

Düzey 1. Ülke Düzey 2. İl Düzey 3. İlçe
Rusya Oblast (il, eyalet), cumhuriyet, kray, otonom okrug, otonom bölge, federal şehir Rayon (ilçe), belediye okrugu
A.B.D. Eyalet Kontluk
Almanya Eyalet Kontluk
İspanya Özerk topluluk Eyalet (il)
Çin Eyalet (il), özerk (otonom) bölge, doğrudan yönetilen belediye İlçe
Hindistan Eyalet, birlik bölgesi Bölge, ilçe
Brezilya Eyalet Belediye
Avustralya Eyalet, bölge Kontluk (ilçe)
Polonya Voyvodalık (eyalet, il) Gmina, povyat
Mısır Valilik Belediye
Endonezya Eyalet (il) İl
Beyaz Rusya İl Rayon (ilçe)
Türkmenistan Vilayet Etrap (ilçe)
Gürcistan Eyalet, otonom cumhuriyet Rayon (ilçe)
Türkiye İl Ильче
Not.

Düzey 1 (“Ülke”) ve Düzey 2 (“İl”) idari bölümleri Yandex Map Editor'de oluşturulamaz ve düzenlenemez. Bunlar sadece alt düzeydeki idari bölümleri kendilerine bağlama görevini görür.

İdari bölüm türleri hiyerarşik olarak dizilir: Her idari bölüm, içerisinde aynı veya daha yüksek türden bir idari bölüm barındırır. Daha fazla bilgi için 3.2.2.3. Bağlı olduğu idari bölüm bölümüne gidin.

3.2.2.2. Haritada

İsimlendirme kuralları için 3.1.3.1. İsim türleri: Genel kurallar ve 3.1.3.2. Her türden ismin girilme kuralları bölümlerine gidin.

Buna ek olarak, farklı türlerdeki idari bölümlere“İsim” değeri verirken şu kuralları yerine getirmek gerekir.

3.2.2.2.1 Resmi adı

Zorunlu bir isim türüdür.

İdari bölümün, ait olduğu ülkenin yasalarınca belirlenmiş tam resmi adını ifade eder.

Genel olarak obje kullanılıyor ve tam yazılışı biliniyorsa yanına obje türü de eklenir.

Bu tür isimlerin yazılış kuralları için 3.1.3.1.1. Resmi bölümünü okuyun.

Not.

Ondalık sayılar içeren obje isimleri için, resmi adında kesir kısmı nokta ile ayrılır.

3.2.2.2.2. Haritada görünen ad

Objenin haritadaki adı (açıklaması) resmi adından farklı olduğunda kullanılır.

Uyarı. Bu alan yalnızca kuralların açıkladığı durumlarda doldurulur.

Bu tür isimlerin yazılış kuralları için 3.1.3.1.2. Haritada görünen adı bölümünü okuyun.

Açıklamalar genellikle obje türünü içermez, istisnalar aşağıdaki gibidir:

  • Birbirine yakın olan örneğin bir şehir/köy ve bir villa sitesi gibi farklı türlerdeki objelerin isminin aynı olduğu durumlar,

  • Düzey 2 ve Düzey 3 idari bölümler,

  • Objenin özel isminin tür belirtilmeden anlamsız olduğu durumlar.

Böyle durumlarda tür ismi kısaltılmış haliyle objenin "haritada görünen adına" dahil edilir.

İllerin veya eyaletlerin haritada görünen adlarında tür adı belirtilmez.

Not.

Farklı seviyelerdeki aynı adı taşıyan idari bölümler için haritada görünen adına, adın kısa şekli eklenmez eklenmez.

3.2.2.2.3. Eski ad

Bkz. madde 3.1.3.1.5. Eski ad.

3.2.2.2.4. Bilinen (tarihi) adı

Bkz. madde 3.1.3.1.6. Bilinen (tarihi) adı.

3.2.2.2.5. Adres parçası olarak

Adres isimleri resmi adreslerinden farklı olan idari bölümler için girilir, Bkz. Bölüm 3.1.3.1.3. Adres parçası olarak.

3.2.2.3. Bağlı olduğu idari bölüm

“Bir üst düzey idari bölüm” alanında eklenen idari bölümün bir üst düzeyindeki ve eklenen bölümü dahil eden idari bölüm belirtilir.

İdari bölümlerin hiyerarşisi bu şekilde oluşur.

En üst düzey idari bölümler sayılan ülkeler ve ayni isimlere sahip fakat resmi statüsü olmayan idari bölümler hariç olmak üzere, her idari bölüm ya bir üst düzeydeki bir bölüme ya da kendisiyle aynı düzeyde olan ve toprakları söz konusu idari bölümü çevreleyen bir idari bölüme bağlı olmak zorundadır; böyle bölümlerin sayısı birden fazlaysa aralarından en küçüğü seçilir.

Not. Bu kuralın istisnası, aynı idari-bölgesel birimin sınırları içerisinde yer alan ve aynı ada sahip olan farklı idari bölümlerin, adreslerinde, bir üst düzey idari-bölgesel birimin ait olduğu turistik bir mekanla veya çok ziyaret edilen simge niteliğindeki bir yapısıyla ayrılıyor olmasıdır (bu sayede aynı ada sahip olan farklı idari bölümler birbirinden kolayca ayrılabilir). Bununla birlikte, söz konusu turistik mekanı veya simge niteliğindeki yapıyı bünyesinde barındıran idari-bölgesel birim, başka bir idari-bölgesel birimle aynı düzeyde veya ondan daha üst düzeyde olabilir. Bu durumda, aynı adı taşıyan objelerin bir üst düzey idari-bölgesel birimi, o idari-bölgesel birimin bünyesinde yer alan turistik mekanın veya çok ziyaret edilen simge niteliğindeki yapının adı ve o idari-bölgesel birimin adıyla belirtilir.

Örneğin, aynı ilçe sınırları içerisinde, birbiriyle aynı adı taşıyan “Devrim” adında parklar ve adresleri şu şekilde görünen parklar bulunuyorsa: Devrim Parkı, Kocalar Kasabası ve Devrim Parkı, Yenigelen Kasabası; ilk parkın bir üst düzey birim Kocalar Kasabası, ikinci park içinse Yenigelen Kasabası belirtmelidir.

3.2.2.1. Tür (düzey) özellik değeri, bir idari bölümün hiyerarşideki pozisyonunu yüzde yüz belirlemez: Farklı özellik değerlerine sahip idari bölümlerin hiyerarşide aynı düzeyde bulunabildiği gibi, aynı özellik değerlerine sahip idari bölümlerin bulunduğu hiyerarşi düzeyleri de farklı olabilir.

Birbirleriyle aynı tür olan idari bölümler farklı hiyerarşik düzeylerde yer alıyorsa, buna hiyerarşik yuvalama adı verilir.

Bazı objelerin idari bölümler hiyerarşisindeki pozisyonları iki tane olabilir. Örneğin Moskova, Rusya Federasyonu sınırları içinde hem bir Düzey 4 (Şehir) hem de federasyonu teşkil eden il/eyalet düzeyindeki bir federal ünite olarak bir Düzey 2 idari bölümü sayılır.

Ayrıca bazı durumlarda idare hiyerarşisindeki bazı düzeyler kullanılmayabilir. Örneğin bazı durumlarda Düzey 7 bir idari bölümü olan site, Düzey 4 bir idari bölümüne (“Şehir”) doğrudan bağlı olabilir (ayrıntılar için Madde 3.2.2.3.7'ye gidin).

  • İdari bölüm parametrelerini görüntülerken veya düzenlerken obje özellikleri menüsünde söz konusu idari bölüme bağlı olan alt düzey idare bölümlerinin sayısının belirtildiği Alt yönetim bölümleri menüsü görüntülenir (listesine yönlendiren bir bağlantı olarak):
  • Bağlantıya tıklandığında bağlı olan idari bölümlerin otomatik oluşturulan listesi açılır:
  • Listenin satırları, üzerine tıklandığında ilgili bağlı idare bölümünün açılacağı bağlantılar içerir:
Yandex Map Editor'de idari bölümler için 7 düzey bulunur. Hiyerarşileri kullanırken şu kuralların rehberliğinden faydalanılabilir:
3.2.2.3.1. Ülke (1. seviye)

Yandex Map Editor'de bu düzey ne oluşturulabilir ne de düzenlenebilir. Bu düzey, yalnızca aşağıda sayılan düzeylerdeki idari bölümlerin kendisine bağlanması için kullanılır.

3.2.2.3.2. İl (2. seviye)

İdare hiyerarşisinde bu düzeydeki idari bölümlerin iç içe girerek yuvalanmasına izin verilir.

Farklı ülkeler için ikinci düzey idari bölüm türlerinin örnekleri yukarıdaki tabloda görülebilir.

Düzey 2 idari bölümler Yandex Map Editor’de oluşturulamaz ve düzenlenemez. Bu düzey, yalnızca aşağıda sayılan düzeylerdeki idari bölümlerin kendisine bağlanması için kullanılır.
Not.

Bazı ülkelerde Düzey 2 idari bölümler hiç olmayabilir; bu ülkelerin Düzey 3 idari bölümleri (ilçeleri) Dizey 1'e doğrudan bağlanır.

3.2.2.3.3. İlçe (3. seviye)

Ülkelere bağlı 2. düzey idari bölümleri (eyaletleri veya illeri) oluşturan daha küçük idari bölümler “İlçe” düzeyine ait sayılır. Rusya’daki kentsel ve kırsal yerleşim yerlerini kapsayan belediye rayonları, Rusya'daki şehir yönetim bölgeleri ile Kazakistan’daki şehir yönetim ekimlikleri (akimatları), ayrıca diğer ülkelerde eyaletleri oluşturan ilçeler de bunlara dahildir.

İlçeler için bir üst düzey (dahil olduğu) idari bölümler, Düzey 2 idari bölümler sayılan İl'lerdir.

Düzey 3 bölümler, bağımsız yönetilen yerleşim birimlerinin üst düzeylerinde yer alan bölümdür (Düzey 4, kendi bölgelerinde bulunan “yerleşim birimi”).

Bu hiyerarşi düzeyindeki idari bölgeler iç içe geçebilir: Tüm şehir ve kırsal yerleşimlerin (Düzey 3) üst düzey idari bölümleri, kendilerinin içinde yer aldıkları ilçelerdir (Düzey 3).

3.2.2.3.4. Mahalle, köy, belde (Düzey 4)

Rusya Federasyonu'nda Devlet Tescil, Kadastro ve Haritacılık Federal Servisi'nin (Rosreyestr'ın) yayınladığı Yer İsimlerinin Resmi Kalaloğu'nda veya buna benzer resmi kayıtlarda listelenen şehir, kasaba, köy vb. statüsündeki yerleşim birimleri bu düzeye dahildir.

Bu düzeyde her zaman çiftlik kooperatifleri ve yazlıkların olduğu köyler ve hatta müstakil evlerin olduğu köy tipi yerleşimler vardır.

Mücavir alanlardan uzak, az kişinin yaşadığı geniş arazilerde bu düzeye ayrıca bir ismi olan tekil evler de girer. Bu tür evler çokgen kullanmadan merkezi oldukları idari bölüm noktası olarak çizilir.

Not.

Çernobil yasaklı bölgesinde bulunan, an itibarıyla adres ve sokakları hala mevcut olan terk edilmiş eski yerleşik alanlar da bu düzeye aittir.

Düzey 3 (“İlçeler”) harita objeleri, kentsel/kırsal yerleşimin üst düzeyinde yer alan bölümlerdir ve onların sınırları içerisinde bu Düzey 4 yerleşik alanlar bulunur. Uygun Düzey 3 yerleşim birimlerinin yokluğunda Düzey 4 objeler, 3. düzeyde bulunan diğer türlü birimlere (Rusya'daki belediye rayonları veya diğer ülkelerde bunların muadili olan diğer idari bölümlere) bağlanabilir.

Düzey 4 objeler; Düzey 5 (Mücavir alan) ve Düzey 7 (Site) idari bölümlerin bağlı olduğu idari bölümlerdir; bunun istisnası aynı mahalle, köy veya belde sınırları içerisinde yer alan ve bir üst düzey idari bölümleri yerleşik alan olarak girilen birbirleriyle aynı ada sahip olan sitelerdir. Düzey 7 (Site) ayrıca başka yerleşik alanların içine giren yerleşik alanlar da içerir.

Objelerin iç içe geçmesi bu düzeyde mümkündür: Yerleşik alanlarda yer alan çiftlik kooperatifleri ve diğer "resmi statüsü olmayan" özelliği kullanılan objeler bu yerleşik alanın düzeyi içerisinde ayrı bir düzey oluşturur. Örneğin: Penza şehri (Düzey 4) → İvuşka çiftlik kooperatifi (Düzey 4).

Düzey 4 belediyelerin sınırları içinde bulunan yapılaşma alanları, tamamen veya kısmen içinde bulundukları bu belediyelere bağlanmalıdır.

Aynı adı taşıyan sayfiye kentleri, içinde bulundukları en düşük düzey idari bölüme bağlanır.

Federal şehirlerin sınırları içinde bulunan yerleşik alanlar, kendi kurallarına göre sınıflandırılır.

Alt düzey idari bölümlerin (belediyelerin, şehirlerin veya köylerin) topraklarının bir üst düzey idari bölümüm topraklarını tamamıyla kapladığı ülkelerde şehrin, köyün veya belediyenin yasal sınırlarının gerçek yerleşim sınırları ile tamamlanması önerilir.

Bu durumda:

  • Yasal sınırları içinde olan belediye, şehir veya köy adresi oluşturur. Dahilindeki alt idari bölümler (siteler, sokaklar vb.) ona bağlı sayılır. Bu üst düzey idari bölüm için “Belediye” özelliği kullanılır.

  • “Şehir” (gerekirse), “Ülke, il, ilçe merkezi” (gerekirse) özellik seçenekleri ve ayrıca nüfus sayısı yerleşik alan objesine bağlanır. Yerleşik alanın bulunduğu şehir, köy veya belediye bir üst düzey idari bölüm olarak belirtilir. Bu obje ise yalnızca "semtler" için bir üst düzey idari bölüm sayılabilir.

Objelerin ikisi de Düzey 4'te oluşturulur ("Ülke" düzeyine doğrudan bağlı olan belediyeler bu kuraldan istisna sayılarak Düzey 2 objeler olarak haritaya çizilir). Yerleşik alanın merkez belirleme kurallarına göre bunlar mümkün olduğunca birbirine yakın bulunmalıdır. Yerleşik alan belediyenin tamamını kaplıyorsa objenin ikisi de aynı sınırlar içinde çizilerek oluşturulur.

3.2.2.3.5. Şehir Rayonu (5. seviye)

Yerleşik alanların kendine ait, aynı ada ve belirli sınırlara sahip konut kümelerinden farklı hiyerarşik düzeyleri bulunur.

Bu düzeydeki objenin bir üst düzey idari bölümleri olarak; yüzölçümü en küçük olan idari bölüm olan Düzey 4 (mahalle, köy, belde) veya içerisinde ilgili yerleşik alanı da barındıran Düzey 5 (yerleşik alanlar) atanır.

Birbirleriyle aynı ada sahip olan, aynı mahalle, köy ve belde sınırları içinde yer alan siteler için bir üst düzey idari bölüm Yerleşik Alan olarak girilir.

3.2.2.3.6. Adlandırılan Alan (6. seviye)

Bu düzeydeki hiyerarşiye şunlar dahildir:

  1. Resmi olarak bir statüsü olmayan, sınırları belli, tarihten gelen ya da halk arasında bilinen isimleri olan yerleşik alanlardaki alanlar (diğer bir deyişle bu alanların -semtlerin- isimleri herhangi bir resmi sınıflandırmaya dahil olmasa da, o bölgelerin ait isimlerdir)

  2. Bir zamanlar yerleşik olan veya eskiden insanlar tarafından kullanılan, üzerinde kısmi ya da tamamen yıkık yapılar bulunan geniş toprak parçaları (tarihi yerleşik alanlar, eski tarlalar, bahçeler vb.).

    Not. Örneğin, Çernobil bölgesindeki terk edilmiş eski köy ve kasabalar gibi, adres ve sokakları hala mevcut olan benzer objeler yerleşim birimi (düzey 4, mahalle, köy, belde) sınıfında yer alır.
  3. Zamanında yerleşimin olduğu fakat şu anda hiçbir yapı veya ekonomik faaliyet olmayan ve üzerindeki insanın etkisi uydu çekimlerinde açıkça görünmeyen toprak parçaları.

    Bir bitki örtüsü objesi şu anda bu tür bir toprak parçasının adını taşıyorsa obje de “Bitki örtüsü” katmanında oluşturulmalıdır.

  4. Sosyo-ekonomik olarak kalkınmış bölgeler.
  5. Resmi olmayabilen fakat herkesçe bilinen özel isimleri olan kavşak ve yol ayrımları (Türkiye dışında tüm ülkelerde).

    Not. Kavşağın bulunduğu yerin veya kavşağı oluşturan bir yolun ismiyle aynı olan isim kavşağın özel ismi sayılmaz.

    Tek katlı kavşaklar haritada çokgen türü objeler olarak değil, merkesini gösteren nokta ile belirtilir. St. Petersburg'daki “Beş Köşe Kavşağı” bunun örneği sayılır:

    Özel isme sahip çok katlı kavşaklar, kavşağı kapsayan çokgenlerle çizilir. Kavşağın adı aynı zamanda etrafındaki alan için de kullanılıyorsa ilgili çokgen ilgili alanı da kapsayacak şekilde çizilebilir. Örneğin:

Bu tür alanlar için “Resmi adı” kategorisinde isim girilir; her ne kadar, düzey sınıflandırmasından da anlaşılacağı üzere, bunların resmi adları olmasa da yine de bu kategoride girilir.

Semtlerin iç içe geçmesimümkün değildir: düzey 6 objelerin üst düzeylerinde yer alan bölüm her zaman hiyerarşideki daha yüksek bir düzeyden seçilmek zorundadır. Semtin (Düzey 6), resmi olmayan ve yine Düzey 6 olan bir mahalle,köy, beldenin sınırları içerisinde olması durumunda bile, her iki objenin üst düzey objesi mahalle, köy, belde türündeki objeye bağlanır.

Örnek: Voskresenskiy Rayon'daki Dolgoye arazi oluşumu.

Düzey 6 objeler, hiçbir zaman diğer objelerin üst düzey objesi olamazlar (bu düzeyin alt birimleri olamaz), bunlara adres ya da sokaklar bağlanamaz.

3.2.2.3.7. Bloklar (7. seviye)

Bu düzeydeki hiyerarşiye şunlar dahildir:

  1. Adları adreslerde kullanılan fakat artık resmi olarak var olmayan köyler, kasabalar, beldeler, mahalleler, şehirler vb.

  2. Artık resmi olarak var olmayan ve adları adreslerde kullanılmamasına rağmen bulundukları yere özgü bir yapıya veya turistik mekana özelliğini veren veya üzerinde hâlâ yapıların bulunduğu veya ekonomik faaliyetin sürdürüldüğü eski köyler, kasabalar, şehirler vb.

  3. Yerleşim birimi sınırlarının içine dahil edilerek herhangi bir resmi statüsü olmayan, fakat resmi belgelere göre de arazi üzerinde önemli bir işaret olduğu kabul edilen ve toplu taşıma duraklarında, reklamlarda, medyada adları kullanılan (resmi olarak kayıtlı medya kuruluşları ve reklam ajansları tarafından) meskun bölgeler (toplu konutlar), kasabalar, köyler. Obje türünü belirlerken, yerel resmi kaynaklarının belgelerindeki tanıma öncelik verilmelidir.

  4. Kendi isimleri içerisinde “belde (mahalle) ” veya “site” türlerini barındıran mimari planlama daireleri; yerleşim birimlerinin içerisinde ya da dışarısında olabilir.

  5. Bir ismi olan tekil evler ve bir isim dışında herhangi başka bir adresi ya da numarası olmayan çiftlik tipi küçük yapılar. Bkz. ayrıca bölüm 3.2.1.4.5.

    Not.

    Az nüfuslu geniş araziler üzerinde yer alan, isimlendirilmiş evler için bkz. 3.2.2.3.4.

  6. Marka isimlerine ve ayrıca genellikle aşağıda sıralanan ortak özelliklere de sahip tüm konut siteleri, kompleksleri veya bunlara benzeyen konut türleri, ayrıca 3 katlı veya daha yüksek bina blokları ve grupları:

    • Ortak bir mimari planına göre yapılmış olması,
    • Etraftaki diğer binalardan ortak bir dış duvarla ayrılmış olması.
    Not.

    Eski SSCB ülkelerinde resmen mimari eser sayılmayan ve yukarıdaki şartları karşılayan özel isimli binalar da Düzey 7 idari bölümler olarak işaretlenir.

    Örneğin:

    жилой комплекс Вега (Vega Konut Sitesi), жилой комплекс Парус (Yelken Konut Sitesi), здание Гамма (Gamma Bloğu), корпус Лондон (Londra Bloğu).

    Haritada görünen adı: Вега (Vega), Парус (Yelken), Гамма (Gamma), Лондон (Londra).

    Not.

    Tam ve doğru gibi görünmese bile, konut sitelerinin web arama sonuçlarında geçen isimlerinin haritaya olduğu gibi eklenmesine izin verilir.

    Örneğin: жилой комплекс На Луговой (Na Lugovoy/Lugovaya Cd. Konut Sitesi), жилой комплекс Газпрома (Gazprom Konut Sitesi) vb.

  7. Sıra çalışma kamplarına, spor tesislerine (kayak pistleri, motor sporlarının yapıldığı pistler, spor ve eğlence parkları gibi), sağlık ve dinlenme tesislerine (tatil yerleri, kaplıca otelleri gibi), sanayi parklarına veya diğer üretim tesislerine, ayrıca sınırları içinde dahili bir adresleme sistemi uygulanan askeri üslere ait alanlar; ayrıca sınırları içinde iç yollara resmi statüsü olmayan isimler veren ve/veya dahili bir adresleme sistemi uygulayan diğer kurumlara (garaj siteleri/kooperatifleri gibi) ait alanlar (bu dahili adreslerin veya isimlerin bu kurumun çıkardığı yerleşim planı veya dahili bir kararname gibi belgelerle veya arazideki yazı tabelalarıyla doğrulanması kaydıyla; bu durumda söz konusu adreslerin mutlaka haritada bulunması şart değildir).

Site; Yerleşik Alan veya Semt hariç olmak üzere, en küçük alana sahip olan içinde bulunduğu idari bölüme bağlanır. Bunun istisnası, aynı mahalle, köy veya beldede yer alan birbiriyle aynı ada sahip olan fakat en küçük alana sahip olan içinde bulunduğu idari bölüme bağlanması imkansız olan sitelere, bir üst düzey obje olarak Mücavir Alan (Düzey 5) bağlanır.

3.2.2.4. Merkezi olduğu idari bölüm

Eğer bir idari bölüm, idari merkez değilse, bu durumda bu alanı varsayılan değerinde bırakmak gerekir: “Yok”: yerel kanunlar uyarınca idari merkez değildir.

Eğer idari bölüm hem de idari merkezse, listeden bu idari bölümün hiyerarşi düzeyi bulunarak bu, idare merkez olarak seçilmelidir:

  • Ülke: ülkenin başkenti.

    Not.

    Bir devletin topraklarında yalnızca bir adet “Merkezi olduğu idari bölüm türü: ülke” özelliği olan bir yerleşim birimi olabilir.

  • İl: İlin (ya da Türkiye dışındaki ülkelerde eyalet, vilayet vb. gibi özerk veya 2. düzey idari bölümün yönetim merkezi (ayrıntılar için 3.2.2.3. Bağlı olduğu idari bölüm bölümünü okuyun).
  • İlçe: İlçenin (ve Türkiye dışındaki ülkelerde ayrıca bir takım diğer idari birimlerin) idari merkezi (ayrıntılar için 3.2.2.3. Bağlı olduğu idari bölüm bölümünü okuyun).

    "İlçe merkezi" özelliği yalnızca 2. (İl) veya daha üst düzey bir idari bölüme bağlı olan 3. düzey (İlçe) idari bölümlerin merkezleri olan şehirler için kullanılır.

    Şehrin 3. düzey (İlçe) olarak işaretlenen idari bölümleri, aynı zamanda ilgili ilçe merkezleri olarak da işaretlenebilir.

3.2.2.5. Şehir

İdari bölüm “mahalle, köy, belde, vb.” türünde olup aynı zamanda bir şehirse Şehir kutusu işaretlenir.

Not. Amerika Birleşik Devletleri'nde Şehir kutusu yalnızca kentsel belediye merkezleri ve daha üst düzey idari bölümler için işaretlenir.

3.2.2.6. Belediye

Belediye özelliği yalnızca belediyelerin veya yerleşim birimlerinin bir üst düzey idari bölümün topraklarını tamamen kapladığı ve bu objelerin sınırlarının içinde bunlardan bağımsız sayılan başka yerleşim birimlerinin olmadığı ülkeler için kullanılır.

Bu tür idari bölüm türündeki objeler, sınırlarının içindeki sokaklar, apartmanlar, çiftlikler, yerleşik alanlar veya tekil adresler gibi tüm adresi olan objeler için ana obje olacaktır.

Resmi olarak yerleşim birimi şeklinde gözükmeyen belediyelere, yine de “mahalle, köy, belde, vb.” türü verilmelidir.

Örneğin Fransa'da bunlara comune (komün), Türkiye'de ise mahalle denir.

Diğer durumlarda kutu işaretlenmez.

3.2.2.7. Resmi statüsü yok

Açma kapama kutusundaki Resmi statüsü yoktur özelliği, aşağıdaki idari birim türleri için işaretlenir;

  • “Yerleşim”: kendi ismine sahip bahçecilik ve yazlık toplulukları, villa siteleri, ayrı duran müstakil evler veya ev grupları ve resmi yerleşim kayıtlarda temsil edilmemiş diğer ayrı duran yerleşik bölgesel örgütler.

    Örneğin:

    • Her türlü sayfiye kentleri ve kooperatifleri, meyve bahçeleri ile bunlara benzer objeler; СНТ Березка, ДНТ Русь (SNT Beriozka, DNT Rus),

    • Tüm villa siteleri: Acarkent Sitesi

    • Kendi isimlerine sahip olan ayrı duran evler veya ev grupları; Baltık ülkelerinde çiftlikler, Uzak Kuzeydeki izbalar ve benzeri objeler – Slavnoye eko-yerleşim, Mirnoye soy mülkleri yerleşimi, Bovanenkovo rotasyon kasabası, 1038. km evleri, 7031. km demiryolu kışlası;

  • “Semt”:

    • Özel isme sahip tüm konut siteleri ve binalar,
    • Resmi statüsü yok kutusu işaretlenmiş yerleşik alanlara (mahalle, köy, belde, vb.) bağlı semtler,
    • Sınırları içinde rahat bir şekilde yol bulunması amacıyla, resmi olmayan sokak adları veya adresler kullanan kurumlara (garaj kooperatifleri de dahil olmak üzere) ait topraklar.
Uyarı.

Resmi bir statüsü olmayan diğer idari bölümler işaretlenmez.

Bu, “semt” türündeki objeler için de geçerlidir: bu tür objelerin resmi statüsü doğası gereği zaten yoktur.

3.2.2.8. Nüfus.

İdare bölümünün nüfusu (şehir veya köy gibi yerleşim biriminin veya diğer idari bölümün kayıtlı sakinlerinin sayısı), resmi istatistik kurumlarının bültenlerinden ya da yerel yönetimlerin resmi sitelerinden alınabilir.

Devamlı ikamet edilmeyen çiftlik kooperatifleri, sayfiye kentleri ve villa siteleri için “Nüfus” alanı boş bırakılır. Ayrıca, ilgili veri yokluğunda da bu alan boş bırakılır.