En güzel şehriye salatasını yapmak için aşağıdaki malzemeler ve adımlar izlenebilir: Malzemeler: 2 su bardağı arpa şehriye; 2 yemek kaşığı sıvı yağ; 3 su bardağı su ve tuz; 4-5 dal taze soğan; Yarım demet maydanoz; Bir tutam dereotu; 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber; 1 kutu mısır konservesi; 4-5 adet kornişon turşu; Tuz, limon suyu, zeytinyağı. Hazırlanışı: 1. 2 yemek kaşığı sıvı yağda arpa şehriyeleri hafifçe kavurun. 2. Sıcak su ve az tuz ekleyerek pilav pişirir gibi arpa şehriyeleri haşlayın. 3. Pişen pilavı soğumaya bırakın. 4. Tüm yeşillikleri ince ince kıyın, kırmızı biberi ve turşuları da ufak ufak doğrayın. 5. Soğuyan pilavı tüm malzemelerle birlikte harmanlayın. 6. Üzerine tuz, limon suyu ve zeytinyağı gezdirin. Püf noktaları: Şehriyeyi kavurmak, salatanıza ekstra lezzet kazandırır. Haşlama suyuna bir tutam tuz eklemek, şehriyenin içten içe lezzetlenmesini sağlar. Şehriyeleri haşladıktan sonra hemen süzüp bol soğuk suyun altına tutarak pişme işlemini durdurmak, şehriyelerin birbirine yapışmasını önler ve diri kalmalarını sağlar. Salatayı tüm malzemeleriyle karıştırdıktan sonra hemen servis etmek yerine, buzdolabında en az 30 dakika dinlendirmeye bırakmak, malzemelerin birbirine uyum sağlamasını ve sosun içeri işlemesini sağlar.