Patlıcanlı yemek tarifleri arasında iki farklı seçenek bulunmaktadır: 1. Patlıcanlı Pilav Tarifi: - Malzemeler: 2 su bardağı pirinç, 2 adet kemer patlıcanı, 2 orta boy rendelenmiş soğan, 1 adet rendelenmiş domates, 3 su bardağı su, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 1 tatlı kaşığı nane, 1 çay kaşığı tarçın, zeytinyağı. - Hazırlanışı: Patlıcanları uzunlamasına 4'e bölün ve küp küp doğrayın. Pirinci yıkayıp süzdürün. Patlıcanları kızartıp fazla yağını süzdürün. Bir tencerede zeytinyağını kızdırıp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından domatesleri, pirinci, suyu, tuzu, karabiberi, şekeri ve patlıcanları ekleyip karıştırın. Kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar pişirin. 2. Et Sote Patlıcanlı Tarifi: - Malzemeler: 500 gram kuşbaşı et, 2 adet orta boy patlıcan, 1 adet büyük soğan, 2-3 diş sarımsak, 2 adet yeşil biber, 2 adet domates, yarım çay bardağı sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, maydanoz. - Hazırlanışı: Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayın ve tuzlu suda bekletin. Soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayın. Yeşil biberleri halka şeklinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Sıvı yağı tencereye ekleyip ısınınca kuşbaşı etleri kavurun. Etler suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin. Ardından soğan ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar soteleyin. Daha sonra doğranmış yeşil biberleri ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin. Patlıcanları süzüp tencereye ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Son olarak domatesleri ekleyip tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırın. Karışım iyice kaynadıktan sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişirin.