Lahana ezmesi yapmak için iki farklı tarif bulunmaktadır: 1. Geleneksel Lahana Ezmesi Tarifi: - Malzemeler: 1 kilo kara lahana, 1 kilo pazı, 1 su bardağı barbunya fasulyesi, 1 yemek kaşığı tereyağı veya 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 5-6 diş sarımsak. - Yapılışı: Lahanalar ve pazılar ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Büyük bir tencereye su konur ve kaynatılır, kaynayan suya tuz eklenir. Önce lahanalar koyulur, yumuşayınca üzerine pazı eklenir ve iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Akşamdan ıslatılıp haşlanmış olan fasulye de eklenir, süzülür ve bir yemek kaşığı tereyağı kızdırılarak lahananın üzerine gezdirilir. Beş altı diş sarımsak ayıklanır ve rendelenerek dövme tahtası ile lahana ezilir. 2. Modern Lahana Ezmesi Tarifi: - Malzemeler: Yarım kırmızı lahana, 1 dilim bayat ekmek, 1 su bardağı yoğurt, 3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı sirke, 1 çay kaşığı pul biber. - Yapılışı: Kırmızı lahanayı ince ince kıyın ve 1 kaşık tuzla ovun. Yıkadıktan sonra mutfak robotunda püre haline getirin. Ekmek diliminin kabuklarını kesin, 10 dakika suda bırakın, çıkarıp avucunuzla sıkın ve didikleyin. Sarmısağı ayıklayın, dövün ve yoğurda katın. Önce kırmızı lahana püresi, ekmek ve sarımsaklı yoğurdu karıştırın, ardından zeytinyağı ve sirkeyi ekleyip tekrar karıştırın.