Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
En iyi lahana yaprağı, kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir:
- Sarma için: Sarmalık lahana seçerken yaprakların yumuşak olmaması ve damarlı görünmemesi gerekir 14. Yaprakların açık yeşil renkte, büyük ve kesiksiz olması tercih edilir 1.
- Turşu için: Turşuluk lahanalar, sıkı ve diri yapraklara sahip olmalıdır 5.
- Salatalar için: Salatalarda daha yumuşak ve tatlı lahanalar kullanılabilir 5.
Türkiye'de lahana üretimi yapılan bazı bölgeler:
- Karadeniz: Özellikle Samsun, nemli iklimi sayesinde gevrek ve sulu lahanalarıyla bilinir 5.
- İç Anadolu: Niğde, beyaz lahana üretiminde öne çıkar 5.
- Marmara: Bursa, hem beyaz hem de mor lahana üretiminde etkilidir 5.
- Akdeniz: Mersin ve Antalya, erkenci lahana çeşitleriyle taze lahana ihtiyacı olanları karşılar 5.
- Ege: İzmir ve Manisa, sonbahar aylarında lahana üretiminde öne çıkar 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: