Mercimek mantısı yapmak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı kırmızı mercimek; 2 su bardağı sıcak su; 2 tutam maydanoz; 2 tutam dereotu; 1 çay kaşığı kimyon; 1/2 çay kaşığı karabiber; 1 çay kaşığı kırmızı toz biber; Üzeri için 1,5 su bardağı yoğurt, 1 diş sarımsak, tuz, zeytinyağı, kırmızı toz biber. Yapılışı: 1. Mercimeği sıcak suyla tencereye koyup kaynamaya bırakın. 2. Kaynadıktan sonra kısık ateşte mercimekler suyunu çekip iyice yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin. 3. Mercimek soğudukça şekil verme kıvamına gelecektir. 4. Soğuyan mercimeğin üzerine ince ince doğranmış maydanoz, dereotu, kimyon, kırmızı toz biber, karabiber ve damak tadınıza göre tuz ekleyip elinizle iyice yoğurun. 5. Hazırladığınız mercimekli karışımdan parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve servis tabağı üzerine dizin. 6. Bir kaseye yoğurt koyup üzerine rendelenmiş sarımsak ve tuz ekleyerek karıştırın. 7. Yoğurt sosunu mercimek mantısının üzerine dökün. 8. Küçük bir tavada zeytinyağını ve kırmızı toz biberi kızdırıp mantının üzerine dökün. Alternatif olarak, mercimekli mantı hamur kullanılarak da yapılabilir.