Tendir yemeği genellikle tavuk veya kuzu eti ile yapılır. İşte her iki çeşit için de temel tarifler: ### Tavuk Tandır Tarifi: 1. Malzemeler: 1 kg tavuk pirzola, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 adet soğan. 2. Hazırlanışı: 1. Tavukları yıkayarak derilerini çıkarın ve yağ ve baharat karışımlarıyla marine edin, en az iki saat buzdolabında bekletin. 2. Düdüklü tencerenin altını yakın, ısındığında ortasına bütün soğanı koyarak etleri etrafına dizin. 3. Tavukları önlü arkalı mühürleyerek suyunu içine hapsetmesini sağlayın, ardından hiç su ilave etmeden kapağını kapatarak yarım pişirin. 4. Pişen etleri kemiklerinden ayırarak doğrayın ve tereyağı ile tatlı toz biberle birlikte tavada arkalı önlü pişirin. 5. Sıcak olarak servis edin. ### Kuzu Tandır Tarifi: 1. Malzemeler: 1,5 kilo kuzu kol, arpacık soğan, biber, sarımsak, tuz, karabiber, kekik ve arzu edilen diğer baharatlar. 2. Hazırlanışı: 1. Kuzu etini iri parçalar halinde kesin ve düdüklü tencereye alın. 2. Düdüklü tencereye hiç su koymadan kapağını kapatın ve orta ateşte buharını verince kısık ateşte 1,5 saate yakın pişirin. 3. Et suyunu saldığında düdüklüden çıkarıp tuz ve baharatlarını ekleyin ve biraz daha pişirin. 4. Eti suyuyla beraber fırın kabına alın, soyulmuş bütün soğan, sarımsak ve iri parçalar halinde dilimlenmiş biberleri ekleyin. 5. Fırını 170 dereceye ayarlayın ve et suyunu çekip piştiğinde fırından alıp sıcak olarak servis edin.