• Buradasın

    Dolma

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A rustic Turkish kitchen table displays dried eggplants stuffed with a fragrant mixture of minced meat, rice, bulgur, and spices, surrounded by bowls of tomato paste, pomegranate molasses, and yogurt garnished with fresh mint and red pepper flakes.

    Kuru patlıcan dolması içine ne konur?

    Kuru patlıcan dolmasının içine şu malzemeler konur: İç harcı için: 2,5 su bardağı pirinç; 200 g kıyma; 2 adet soğan; 1 demet maydanoz; 2 diş sarımsak; 1,5 yemek kaşığı domates salçası; 1,5 yemek kaşığı biber salçası; 2 tatlı kaşığı tuz; 1 tatlı kaşığı karabiber; 2 tatlı kaşığı pul biber; 1 yemek kaşığı sumak; 1 su bardağı zeytinyağı. Pişirme sırasında: 2 su bardağı sıcak su; 1 yemek kaşığı sumak; 2 çay kaşığı tuz; 1/2 çay bardağı zeytinyağı. İsteğe göre harcın içerisine kıyma da eklenebilir.

    Soğan dolması içine ne konur?

    Soğan dolmasının içine genellikle şu malzemeler konur: Kıyma. Pirinç veya bulgur. Soğan. Domates salçası. Zeytinyağı. Baharatlar: Karabiber, pul biber, nane. Maydanoz veya dereotu (isteğe bağlı). İç harç, tercihe göre etsiz de hazırlanabilir.

    Beyaz lahana ile hangi yemekler yapılır?

    Beyaz lahana ile yapılabilecek yemeklerden bazıları şunlardır: Sarma. Çorba. Salatalar. Börek. Diğer yemekler. Ayrıca, beyaz lahana ile lahana köftesi, mançurya usulü lahana köftesi, cheddar soslu fırın lahana gibi farklı yemekler de yapılabilir.

    Kuru patlıcan ve biber dolması nasıl yapılır?

    Kuru patlıcan ve biber dolması yapmak için gerekli malzemeler: 15 biber – 15 patlıcan kurusu; 2 bardak pirinç; 3 tane kıyılmış kuru soğan; 1 kaşık biber salçası; 1 kaşık domates salçası; 1 tatlı kaşığı kuru nane; Yarım demet kıyılmış maydanoz; 1-2 kıyılmış domates; 1 yemek kaşığı hakiki nar ekşisi; Zeytinyağı, tuz, pul biber. Yapılışı: 1. Kuru patlıcanları ve dolmalık biberleri tuzlu suda yaklaşık 10 dakika haşlayın. 2. Soğanlar, domates, maydanoz, biber ve domates salçasının yarısı, tuz, pirinç, nane, zeytinyağı, nar ekşisi ve pul biberi karıştırın. 3. Hazırladığınız karışımı kuru biber ve patlıcanların yarısını dolduracak şekilde doldurun. 4. Tencereye, alta patlıcan üste biber olacak şekilde dizin. 5. Üstlerine düz bir porselen tabak ters çevirerek koyun. 6. Dolmaların 1 parmak geçecek kadar su doldurup, kapağı kapatıp kaynamaya bırakın. 7. 30 dakika kaynattıktan sonra ayrı bir yerde zeytinyağında kalan salçaları ocakta yakın. 8. Tencereden porselen tabak alıp bu sosu dökün ve 15 dakika daha pişirin. 9. 30-40 dakika demlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Püf noktası: Patlıcan ve biberleri çok haşlamayın, sadece yumuşamaları yeterli. Pirinçli harç çok sulu olursa dolmalar yumuşak olur ve pişerken açılabilir. Hafif nemli, ama koyu kıvamlı bir iç harç idealdir. Dolmaların açılmasını önlemek için tencereye dizdikten sonra üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatın. Dolmalar zeytinyağlı olduğu için kısık ateşte yavaş yavaş pişmesi gerekir.

    Dolma içi nasıl hazırlanır?

    Dolma içi hazırlamak için gerekli malzemeler: 3 su bardağı pirinç; 1,5 su bardağı pilavlık bulgur; 3 adet soğan; 2 yemek kaşığı domates salçası; 1 yemek kaşığı biber salçası; 1 su bardağı sıvı yağ; 1’er tutam tuz, pul biber, karabiber, nane; 2-3 adet limon tuzu; İsteğe bağlı maydanoz. Hazırlanışı: 1. Soğanı küpler halinde doğrayın ve tavaya alarak kavurun. 2. Kavrulan soğana salçaları ve baharatları ilave edin. 3. Ardından yıkanmış pirinç ve bulguru ekleyerek 2 dakika kadar kavurun. 4. Üzerini çok az geçecek kadar su ilave edin. 5. Su çekince ocağı kapatın ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin. Dolma içini pişirirken hafif çiğ bırakmaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca, etli dolma içi hazırlamak için aşağıdaki malzemeler kullanılabilir: 3 soğan; 2 diş sarımsak; 350 gr dana kıyma; 1 su bardağı pirinç; 1 çay bardağı ayçiçeği yağı; 3 orta boy domates; Yarım demet ince kıyılmış maydanoz; 1,5 yemek kaşığı domates salçası; 1 yemek kaşığı biber salçası; 1 çay kaşığı nane; Tuz; Karabiber; Kırmızı pul biber; Kırmızı toz biber. Hazırlanışı: 1. Sarımsak ve soğanları kıyın. 2. Pirinci yıkayıp suyunu süzün. 3. Domatesi küçük küçük doğrayın. 4. Pirinci bol su ile yıkayın ve süzün. 5. Maydanozu da ince ince kıyın. 6. Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz
    A Turkish cook’s hands carefully stuffing fragrant spiced rice into glistening mussel shells on a sunlit kitchen counter, surrounded by bowls of golden raisins, pine nuts, and fresh herbs.

    Midyenin en güzel dolma harcı nasıl yapılır?

    Midye dolması harcı için gerekli malzemeler: 1,5 su bardağı pirinç; 4 adet kuru soğan; 50 gram dolmalık fıstık; 1 yemek kaşığı kuş üzümü (arzuya göre); 1 yemek kaşığı domates salçası (arzuya göre); 8 yemek kaşığı zeytinyağı; 1 yemek kaşığı toz şeker; 2,5 su bardağı sıcak su; 1 tatlı kaşığı karabiber; 1 tatlı kaşığı yenibahar; 1 tatlı kaşığı tuz; 1/4 demet dereotu. Hazırlanışı: 1. Ayıklanmış pilavlık pirinci, ılık ve tuzlu suda 15 dakika bekletin. 2. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. 3. Kuş üzümlerini kumunun çıkması için ılık suda bekletin. 4. Suyunu süzdüğünüz pirinci duru su çıkana kadar durulayın. 5. Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde ısıtıp dolmalık fıstıkları hafif bir renk alana kadar kavurun. 6. Arzuya göre çok az miktarda domates salçasını katıp karıştırın. 7. Pirinci ekledikten sonra kısık ateşte kavurmaya devam edin. 8. Suyu süzülmüş ve durulanmış kuş üzümleri, tuz, karabiber, yenibahar, taze sıkılmış limon suyu ve toz şekeri ekleyip karıştırın. 9. Sıcak suyunu verip kısık ateşte pirinçler hafif diri kalacak şekilde pişirin. 10. İncecik kıyılmış dereotunu ekledikten sonra ılık pilavı bir kenara alıp dinlendirin. Midye dolması harcı, midyelerle de pişeceği için çok fazla pişirilmemelidir.
    A steaming plate of şırdan dolması, garnished with fresh parsley and lemon slices, sits on a rustic wooden table in a sunlit Turkish kitchen, surrounded by vibrant vegetables and a smiling elderly woman in a traditional apron.

    Sirdan dolması sağlıklı mı?

    Şırdan dolması, sakatat sınıfında bir besin olduğu için sağlıklı kabul edilir. Ancak, şırdan dolmasının sağlıklı olabilmesi için doğru ve detaylı bir şekilde temizlenmesi önemlidir.
    A rustic wooden table in a sunlit Turkish kitchen holds a vibrant green **sakız kabağı** (zucchini) sliced open to reveal a fragrant filling of rice, herbs, and spices, with a steaming pot of dolma in the background.

    En güzel kabak dolması hangi kabaktan yapılır?

    En güzel kabak dolması, "sakız kabak" olarak da bilinen, dolma yapımına uygun, hafif tombul ve etli kabaklardan yapılır. Kabak dolması yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: Kabaklar çok iri veya çok küçük olmamalıdır. Kabaklar soyulmak yerine kazınarak hazırlanmalıdır. Kabaklar biraz tuzlanıp bir süre bekletilirse, hem dokuları dirileşir hem de fazla suları salınır. Kabak dolması tariflerine aşağıdaki kaynaklardan ulaşılabilir: nefisyemektarifleri.com; yemek.com; ntv.com.tr.
    A sunlit Turkish kitchen with a wooden table displaying fresh zucchini blossoms, a bowl of fragrant rice-and-herb stuffing, and skilled hands gently filling the delicate yellow flowers with the mixture.

    Kabak çiçeği en güzel nasıl doldurulur?

    Kabak çiçeği en güzel şu şekilde doldurulabilir: 1. Malzemeler: 12 adet kabak çiçeği, 1 orta boy kuru soğan, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım su bardağı pirinç, 2 yemek kaşığı çam fıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 çay kaşığı tarçın, yarım çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı yenibahar, bir avuç dereotu. 2. Hazırlık: Kabak çiçeklerini yıkayıp fazla suyunu süzün. Soğanı zeytinyağında kavurun, üzerine yıkanmış pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşınca domates rendesini ilave edin. Yeşillikler, karabiber, yarım su bardağı su ve tuzu ekleyip demlenmeye bırakın. 3. Doldurma: Dolma içi soğuyunca kabak çiçeklerinin içine birer tatlı kaşığı koyun. Çiçeğin üst kısmını katlayıp, katladığınız yer altta kalacak şekilde tencereye dizin. 4. Pişirme: Üzerine bir iki kaşık zeytinyağı gezdirin, tuzunu ve suyunu koyup kısık ateşte 25-30 dakika pişirin. Püf noktaları: Çiçekleri çok fazla doldurmayın, aksi halde çiçekler yırtılabilir. İç harcı ılıkken doldurun, çok sıcaksa çiçekleri yumuşatır ve parçalanmalarına neden olur. Pişirirken az su kullanın.

    Patlıcanın en güzel dolması nasıl yapılır?

    Patlıcanın en güzel dolması için aşağıdaki tarif değerlendirilebilir: Malzemeler: 5-6 adet patlıcan; 1 çay bardağı pirinç; 200 gram orta yağlı kıyma; 1 adet orta boy soğan; 3 diş sarımsak; 1 yemek kaşığı domates salçası; 1 tatlı kaşığı biber salçası; 1/5 demet maydanoz; 6 yemek kaşığı zeytinyağı; 1 çay kaşığı tuz; 1 çay kaşığı karabiber; 1 çay kaşığı pul biber; 1 tatlı kaşığı nane. Sosu için: 2 su bardağı sıcak su; 1 tatlı kaşığı domates salçası; 1/2 çay bardağı zeytinyağı; 1 çay kaşığı tuz. Hazırlanışı: 1. Patlıcanları güzelce yıkayıp ortadan ikiye bölün. 2. Tatlı kaşığı yardımıyla patlıcanların içini güzelce oyun ve tuzlu suda bekletin. 3. Dolma harcı için pirinçleri güzelce yıkayın, soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın, maydanozu ince ince kıyın. 4. Bütün malzemeleri derin bir kap içerisinde güzelce karıştırın. 5. Harcı patlıcanların içine doldurun ve tencereye dizin. 6. Dolmanın suyu için salçayı suda açtırın, tuzunu, yağını ekleyin ve güzelce karıştırıp tencereye dökün. 7. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 50 dakika kadar pişirin. Dolma harcını pilavlık pirinç yerine iri bulgur kullanarak da hazırlamak mümkündür.

    Patlıcan dolma harcı nasıl hazırlanır?

    Patlıcan dolması harcı için gerekli malzemeler: 1 çay bardağı pirinç; 200 gram orta yağlı kıyma; 1 adet orta boy soğan; 3 diş sarımsak; 1 yemek kaşığı domates salçası; 1 tatlı kaşığı biber salçası; 1/5 demet maydanoz; 6 yemek kaşığı zeytinyağı; 1 çay kaşığı tuz; 1 çay kaşığı karabiber; 1 çay kaşığı pul biber; 1 tatlı kaşığı nane. Hazırlanışı: 1. Pirinçleri güzelce yıkayın. 2. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın. 3. Maydanozları ince ince kıyın. 4. Domatesi rendeleyin. 5. Tüm malzemeleri derin bir kap içerisinde güzelce karıştırın. Harcı, patlıcanların içine doldurup tencereye dizerek dolmayı pişirebilirsiniz. Dolma harcını, pilavlık pirinç yerine iri bulgur kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

    Kabak çiçeği dolma kaç dakikada pişer?

    Kabak çiçeği dolması, kapağı kapatılıp kısık ateşte 25-30 dakika pişirilir.

    Lor dolmasında hangi peynir kullanılır?

    Lor dolmasında lor peyniri kullanılır. Ayrıca, lor peyniri yerine lor peyniri ve çökelek karışımı da kullanılabilir.

    En güzel zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır?

    En güzel zeytinyağlı yaprak sarması yapmak için aşağıdaki malzemeler ve adımlar izlenebilir: Malzemeler: 300 gram asma yaprağı; 1 adet limon; 4 yemek kaşığı zeytinyağı; 1,5 su bardağı sıcak su; 1/2 su bardağı zeytinyağı; 3 adet orta boy kuru soğan; 1,5 su bardağı pirinç; 1 su bardağı sıcak su; 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık; 1 yemek kaşığı kuş üzümü; 1 çay kaşığı tuz; 1 çay kaşığı karabiber; 1 çay kaşığı nane; 1 çay kaşığı yenibahar; 1/2 çay kaşığı tarçın. Hazırlanışı: 1. Zeytinyağlı yaprak sarmanın iç harcını hazırlamak için yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. 2. 3 adet rendelenmiş soğanı hafif renk alana kadar kavurun. 3. Üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı koyup kavurmaya devam edin. 4. Ilık suda 5 dakika bekletip suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavurun. 5. Ardından sırasıyla 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyip karıştırın. 6. Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. 7. Salamura asma yapraklarını tezgahın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. 8. Her bir yaprağın orta kısmına hazırlayıp ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı paylaştırın. 9. Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyerek yaprakları sıkı bir şekilde sarın. 10. Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplayın. 11. Hazırladığınız yaprak sarmaları, sıra halinde ve yan yana dizin. 12. Limon dilimleri ekleyip üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 13. 1,5 su bardağı sıcak su ve

    Kuru patlıcan ve kuru biber dolması aynı anda pişer mi?

    Evet, kuru patlıcan ve kuru biber dolması aynı anda pişebilir. Kuru patlıcan ve biber dolması tariflerinde, dolmalar tencereye dizildikten sonra üzerlerine bir tabak veya dolma taşı kapatılıp, dolmaların üzerini geçecek kadar su eklenerek pişirilir. Pişirme süresi, tencerenin ocağa alınmasından itibaren genellikle 45-60 dakika arasında değişir.

    En güzel kabak dolması nasıl pişirilir?

    En güzel kabak dolması için aşağıdaki malzemeler ve adımlar izlenebilir: Malzemeler: 4 adet orta boy kabak; 1 adet orta boy kuru soğan; 200 gram orta yağlı kıyma; 1 adet orta boy rendelenmiş domates; 1,5 çay bardağı pirinç; 1/4 demet maydanoz; 1 tatlı kaşığı domates salçası; 1 çay kaşığı tuz; 1/2 çay kaşığı karabiber; 1/2 tatlı kaşığı nane. Sosu için: 1,5 su bardağı sıcak su; 1/2 tatlı kaşığı domates salçası; 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı; 1/2 çay kaşığı tuz. Hazırlanışı: 1. Kuru soğanı oldukça küçük parçalar halinde kesin, arzuya göre rendeleyin. 2. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. 3. Domatesi püre haline getirin. 4. Orta yağlı kıyma, bol suda yıkanmış pirinç, domates salçası, tuz, karabiber ve nane ilavesiyle tüm malzemeyi 1-2 dakika boyunca iyice karıştırın. 5. Bol suda yıkadığınız kabakların üzerlerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın. 6. Bir çatal yardımıyla üzerlerinden geçin, arzuya göre kabukların tamamını soyun. 7. Ortadan ikiye kestiğiniz kabakların taban kısımlarını düzeltin. 8. Çekirdekli iç bölümlerini bir oyacak yardımıyla dikkatlice çıkartın. 9. İç kısımlarını aldığınız kabakları hafifçe tuzlayın. 10. Üst kısımlarında bir parmak boşluk bırakacak şekilde hazırladığınız iç harçla dolmaları doldurun. 11. Arzuya göre kabakların üzerini çeri domatesle kapatın. 12. Hazırladığınız dolmaları tencereye dik olarak yerleştirin. 13. Aralarda çok fazla boşluklar olmamasına ve dolmaların pişirme sırasında devrilmemesine dikkat edin. 14. Sos yapımında kullanacağınız domates salçasının kıvamını sıcak suyla açın. 15. Ayçiçek yağı ve tuz ilavesiyle karıştırdıktan sonra dolma tenceresine aktarın. 16. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 3

    Lor dolmasının içine ne konur?

    Lor dolmasının içine şu malzemeler konur: İç harcı için: 2 su bardağı pilavlık bulgur; 1 adet soğan; yarım çay bardağı sıvı yağ; 2 su bardağı su; tuz; 300 gram lor peyniri; 2 yemek kaşığı kaymak. Üzeri için: 1 kase yoğurt; 1 adet sarımsak; 3 yemek kaşığı tereyağı.
    A large copper cooking pot filled with İskilip dolması simmers over a low wood fire in a rustic Turkish kitchen, with steam rising and an elderly woman in traditional attire stirring it patiently.

    İskilip Dolması kaç saat pişer?

    İskilip dolmasının pişme süresi, miktara göre değişiklik gösterir. Az miktarda iskilip dolması: 4 saat kısık ateşte pişirilir. Büyük dolma kazanları: 13 saate kadar pişebilir. Düdüklü tencere kullanıldığında ise pişirme süresi yaklaşık 1 saat olur.

    Kuru biber dolması içine ne konur?

    Kuru biber dolması içine şu malzemeler konur: 2 adet orta boy soğan; 1 diş sarımsak; 1 yemek kaşığı biber salçası; 1 yemek kaşığı domates salçası; 2 su bardağı pirinç; 1 çay kaşığı karabiber; 1 çay kaşığı toz kırmızı biber; 1 tatlı kaşığı kuru nane; 1 çay kaşığı tuz; 1 adet limon suyu; 2 su bardağı sıcak su. Ayrıca, damak zevkine göre baharatlar eklenebilir. Kuru biber dolması, zeytinyağlı veya kıymalı olarak hazırlanabilir.
    A golden-brown roasted chicken on a rustic Turkish ceramic platter, surrounded by colorful stuffing ingredients like onions, garlic, orange slices, peppers, walnuts, and sprigs of rosemary.

    Tavuk doldurma içine ne konur?

    Tavuk dolmasının içine konabilecek bazı malzemeler: İç pilav için: pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü, tarçın, karabiber, tuz. Garnitür olarak: patates, havuç, arpacık soğan, limon dilimleri, defne yaprağı. Diğer tarifler için: mantar, konserve mısır, cheddar peyniri. Tavuğun içine malzemeleri doldururken çok sıkıştırmamak gerekir, aksi takdirde pilav hamur olabilir.