• Buradasın

    Patlıcan dolma harcı nasıl hazırlanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Patlıcan dolması harcı hazırlamak için gerekli malzemeler:
    • 1 su bardağı pirinç 1;
    • 150 gr kıyma 1;
    • 1/2 çay bardağı arpa şehriye 1;
    • 8 adet patlıcan 1;
    • taze nane 1;
    • maydanoz 1;
    • pul biber 1;
    • karabiber 1;
    • 1 yemek kaşığı salça 1;
    • 1 adet soğan 1;
    • sıvı yağ 1.
    Hazırlanışı:
    1. Patlıcanların içini oyup tuzlu suda bekletin 1.
    2. Bir tavaya sıvı yağı koyun ve yemeklik doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun 1.
    3. Üzerine kıymayı ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun 1.
    4. Daha sonra pirinç, şehriye, maydanoz, nane ve baharatları ekleyip kavurun 1.
    5. Ardından ocaktan alın 1.
    6. Patlıcanların içlerini, hazırladığınız iç harçla doldurun 1.
    7. Üzerini domatesle kapatın ve tencereye dizin 1.
    8. Tencereye su doldurun ve orta ateşte pişirin 1.
    9. Üzerinde hafif sıvı yağ gezdirin ve biraz tuz serpip 40 dakika pişirin 1.
    Alternatif bir tarif:
    Kıymalı pirinçli taze patlıcan dolması için:
    • 1 kg taze patlıcan (5 adet) 2;
    • 6 yemek kaşığı zeytinyağı 2;
    • 1 adet orta boy soğan 2;
    • 2 adet orta boy domates 2;
    • 3 diş sarımsak 2;
    • 1 çay bardağı pirinç 2;
    • 1 tatlı kaşığı domates salçası (iç için) 2;
    • 1 tatlı kaşığı domates salçası (dolmanın suyu için) 2;
    • 1 çay kaşığı karabiber 2;
    • 1 çay kaşığı pul biber 2;
    • 1 tatlı kaşığı kuru nane 2;
    • 1 tatlı kaşığı tuz (iç için) 2;
    • 2 su bardağı kaynar su 2.
    Hazırlanışı:
    1. Patlıcanların iki ucu kesilecek ve üç eşit parçaya bölünecek 2.
    2. Parçaların her iki ucunda 1 cm (kabuk bırakılarak) soyulacak ve içleri oyulacak 2.
    3. Hazır olan patlıcanlar tuzlu
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Dolma nasıl yapılır?

    Dolma yapımı için iki farklı tarif önerisi: 1. Etli Biber Dolması Tarifi: Malzemeler: - 15 adet orta boy dolmalık biber - 250 gr. dana kıyma - 1 su bardağı dolmalık pirinç - 50 gr. margarin veya 1 çay bardağı sıvı yağ - 2-3 adet domates - Yarım demet maydanoz - 1 orta boy kuru soğan - 1 çorba kaşığı domates salçası - 2 su bardağı sıcak su - Tuz, karabiber, kırmızı biber, kuru nane Yapılışı: 1. Dolmalık biberleri iyice yıkayın, sap kısmını kapak yapılabilecek şekilde bıçakla kesin ve tüm çekirdekleri çıkarın. 2. Pirinçleri yıkayıp iyice süzün, domateslerin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartarak kıyın. 3. Kıymayı, yemeklik doğranmış soğanı, margarinin veya sıvıyağın yarısını, pirinci, domatesleri, nane, maydanoz, tuz ve karabiberle iyice karıştırın. 4. Bir tatlı kaşığı yardımıyla biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin. 5. Doldurulmuş dolmalık biberleri tencereye dik ve yakın olarak yerleştirin. 6. Kalan yağı ve domates salçasını küçük bir kapta kavurarak içine iki bardak kaynar su ilave edin. 7. Hazırladığınız sosu biberlerin yanından tencereye koyun. 8. Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirin. 9. Yarım saat sonra biberlere çatalla dokununca rahat deliniyorsa dolma pişmiş ve servise hazır demektir. 2. Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi: Malzemeler: - 16 adet dolmalık biber - 3-4 adet domates (dolmanın üzeri için) - 1 su bardağı zeytinyağı - 7 adet büyük boy soğan - 3 su bardağı pirinç (nişastası gidene kadar yıkanmış) - Tuz, karabiber, kuru nane, 2,5 yemek kaşığı toz şeker

    Dolmalık patlıcan nasıl seçilir?

    Dolmalık patlıcan seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır: 1. Boyut: Dolmalık patlıcanlar genellikle 10-15 cm uzunluğundaki küçük ve orta boyda olmalıdır. 2. Renk: Patlıcanın rengi canlı ve parlak olmalı, koyu mor veya siyah renkte olması tercih edilir. 3. Yüzey: Kabuğu pürüzsüz ve sert görünmeli, kırışıklıklar veya çürükler olmamalıdır. 4. Şekil: Yuvarlak veya oval bir şekle sahip olmalıdır. 5. Ağırlık: Patlıcan ağır hissetmelidir, hafif olanlar içlerinin boş olabileceğini gösterir. 6. Sap: Sap kısmı yeşil ve taze olmalıdır. 7. Tohumlar: Üzerinde küçük beyaz taneler (tohumlar) varsa, bu patlıcanın olgunlaşmakta olduğunu gösterir ve fazla olgunlaşmamış olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca, mevsiminde taze olarak seçilmesi de önemlidir.

    Kuru patlıcan dolma kaç saat pişer?

    Kuru patlıcan dolması 20 dakika kısık ateşte pişer.

    Dolma için hangi patlıcan kullanılır?

    Dolma yapımında uzun patlıcan veya orta boy patlıcan kullanılır.

    Kuru patlıcan dolması sumaklı nasıl yapılır?

    Sumaklı kuru patlıcan dolması yapmak için gerekli malzemeler ve adımlar şunlardır: Malzemeler: - 20 adet kuru patlıcan - 250 gram kıyma - 2 adet soğan - 2 diş sarımsak - 2 çay kaşığı sumak - 1 tatlı kaşığı karabiber - Yarım demet maydanoz - 1 çorba kaşığı nar ekşisi - Yarım çorba kaşığı biber salçası - Yarım çorba kaşığı domates salçası - 1 çay bardağı pirinç - 2 kaşık sıvı yağ - 1 kaşık tereyağı - Yeterince tuz Hazırlanışı: 1. Kuru patlıcanları yıkayıp kaynar suya koyun ve bir taşım kaynatın. 2. Soğanı ince doğrayıp tuz ile ovalayın. 3. Patlıcanları doldurup tencereye dizin. 4. Yarım kaşık biber salçasını sulandırıp, 1 su bardağı sıcak su, 1 kaşık nar ekşisi, tereyağı ve tuzu tencereye ekleyin. 5. Ağır ateşte pişirip servise sunun. Alternatif bir tarif için nefisyemektarifleri.com sitesini de inceleyebilirsiniz.

    Patlıcan dolması içine ne konur?

    Patlıcan dolmasının içine genellikle şu malzemeler konur: Kıyma: Patlıcan dolmasının temel malzemelerinden biridir. Pirinç: Dolmanın iç harcını oluşturan malzemelerden biridir. Soğan ve sarımsak: Yemeklik doğranarak harca eklenir. Domates: Küp doğranarak harca katılır. Salça: Domates salçası, harca lezzet katar. Baharatlar: Karabiber, pul biber, nane gibi baharatlar kullanılır. Maydanoz: İnce kıyılarak harca eklenir. Ayrıca, haşlanmış nohut ve sıcak su da patlıcan dolmasının yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alabilir.

    Kurutulmuş patlıcan dolması zeytinyağlı olur mu?

    Evet, kurutulmuş patlıcan dolması zeytinyağlı olarak yapılabilir.