Atom mezesi genellikle iki farklı şekilde yapılır: yoğurtlu ve peynirli. Yoğurtlu atom mezesinin malzemeleri: - 200 gram beyaz peynir; - 100 gram labne peyniri; - 2-3 yemek kaşığı yoğurt; - 1 diş sarımsak (isteğe bağlı); - 2 yemek kaşığı zeytinyağı; - 1 tatlı kaşığı pul biber; - 1 tatlı kaşığı karabiber; - Maydanoz (süslemek için); - Limon suyu (isteğe bağlı). Hazırlanışı: 1. Beyaz peyniri çatal yardımıyla ezerek püre kıvamına getirin. 2. Labne peyniri ve yoğurdu ekleyin. 3. Karışımın homojen bir hale gelmesi için iyice karıştırın. 4. Eğer sarımsak kullanıyorsanız, sarımsağı rendeleyerek karışıma ekleyin. 5. Zeytinyağı, pul biber ve karabiberi de ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın. 6. İsteğe bağlı olarak limon suyu ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. 7. Hazırladığınız atom mezesinin üzerine ince doğranmış maydanoz serpiştirerek süsleyin. Peynirli atom mezesinin malzemeleri: - 2,5 su bardağı süzme yoğurt; - 2 diş ezilmiş sarımsak; - 1 çay kaşığı tuz; - 6 adet kurutulmuş Arnavut biberi; - 2 yemek kaşığı tereyağı; - 2 yemek kaşığı sıvı yağ; - 1/4 çay kaşığı toz kırmızı biber. Hazırlanışı: 1. Bir kasede ezilmiş sarımsak, tuz ve süzme yoğurdu bir araya getirin. 2. Malzemeleri güzelce karıştırarak homojen bir yoğurt karışımı elde edin. 3. Ayrı bir tavada sıvı yağ ve tereyağını eritin. 4. Kurutulmuş Arnavut biberlerini doğrayın. 5. Ardından doğranmış biberleri erittiğiniz sıvı yağ ve tereyağının içerisine aktarın. 6. Üzerine kırmızı toz biberi de ekleyin ve karışımı güzelce karıştırın. 7. Yağ karışımının içine eklediğiniz biberleri ve kırmızı toz biberi karıştırdıktan sonra, yaklaşık 3-4 dakika kadar yağın kızmasını bekleyin. 8. Sarımsaklı yoğurda servis tabağında kaşık yardımıyla şekil verin