Şalgamla iki farklı mantı tarifi yapılabilir: 1. Şalgamlı Kolay Mantı: Bu tarifte, 1 litre acısız şalgam suyu ve 1 paket hazır mantı kullanılır. Yapılışı şu şekildedir: - Bir tencereye şalgam suyunu koyup mantıyla birlikte kaynatın. - Sarımsak, yoğurt, tuz ve mayonezi bir kasede karıştırın. - Küçük bir sos tavasında tereyağını eritip baharatları ekleyin ve kızdırın. - Mantı piştikten sonra servis tabaklarına alıp önce sarımsaklı yoğurdu, sonra da tereyağlı sosu üzerinde gezdirip servis edin. 2. Utangaç Mantı: Bu tarifte ise 2 adet pancar (suyu sıkılmış) veya şalgam suyu kullanılır. Yapılışı şu şekildedir: - Hamur için un, tuz, yumurta ve pancar suyunu karıştırıp sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. - Hamuru bezelere ayırıp ince bir şekilde açın ve mantı şeklini vereceğiniz küçük kareler halinde kesin. - İç harcını hazırlayıp içine koyarak kapatın. - Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atıp mantıları içine aktarın. - Yoğurtla servis edin.