Dut yaprağı yemeği pişirmek için iki farklı tarif önerisi: 1. Etli Dut Yaprağı Dolması: - Malzemeler: 60 adet orta boy dut yaprağı, 300 gram dolmalık kıyma, 3 su bardağı osmancık pirinç, 1,5 kg kuru beyaz soğan, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı domates salçası, yarımşar çorba kaşığı karabiber, yenibahar, kimyon, 1 çorba kaşığı kırmızıbiber, tuz, yarım demet kıyılmış maydanoz. - Yapılışı: Dut yapraklarını kaynayan suda 3-5 dakika haşlayın. Pirinci yıkayıp suyunu süzün. Kıymayı bir kaba koyun ve kalan malzemelerle yoğurun. Dut yapraklarını açıp içlerine bu harçtan koyun ve sarın. Tencereye dizip üzerine ağırlık koyun. Dolmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin ve ocağa oturtun. Kaynayana kadar orta ateşte pişirin, kaynayınca ocağı kısın ve 25 dakika daha pişirin. 10-15 dakika dinlendirdikten sonra, sarmısaklı yoğurtla birlikte servis yapın. 2. Zeytinyağlı Karadut Yaprağı Sarması: - Malzemeler: 500 gram karadut yaprağı, 2 su bardağı pirinç, 3-4 dal taze soğan, 2 adet kuru soğan, 1 adet domates, 1 yemek kaşığı salça, 1/4 demet dereotu, 1/4 demet maydanoz, 1/2 su bardağı zeytinyağı, 1/2 adet limon suyu, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı toz şeker. - Yapılışı: Dut yapraklarını yumuşayana kadar haşlayın ve süzüp soğuk sudan geçirin. Kuru soğanları, taze soğan ve yeşillikleri incecik kıyın, domatesi rendeleyin. Pirinçle tüm malzemeleri ve limon suyunu karıştırıp iç malzemeyi hazırlayın. Yaprakların damarlı tarafına koyup sarın ve tencereye yerleştirin. Salça, karabiber, tuz, şeker ve 1,5 su bardağı su ile sos hazırlayıp tencereye dökün. Yoğurt ile servis yapın.