Mercimekle iki farklı ekmek tarifi yapılabilir: 1. Yeşil Mercimekli Ekmek: Bu tarifte gerekli malzemeler şunlardır: 1 su bardağı yeşil mercimek, 5 su bardağı un, 2-2,5 su bardağı su, 1 paket kuru maya, 1,5 çay kaşığı tuz. - Mercimeği haşlayıp süzdükten sonra, un ve mayayı karıştırıp ortasını çukur açın. - Su, mercimek ve tuzla hamuru hazırlayıp sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın (yaklaşık 2 saat). - Yağlayıp unladığınız fırın kabına alıp bir saat beklettikten sonra, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 2. Mercimek Ekmek: Bu tarifte gerekli malzemeler şunlardır: 1 su bardağı kırmızı mercimek, 1/2 su bardağı yoğurt, 1/4 su bardağı zeytinyağı, 2 yumurta, 1 paket kabartma tozu, 1 demet dereotu, 1 tatlı kaşığı susam ve çörek otu karışımı. - Mercimekleri bir gece önceden ıslatıp yumuşadıktan sonra köpüğü gidene kadar yıkayın. - Mercimekleri rondoya koyup üzerine yoğurt, zeytinyağı ve yumurta ekleyerek öğütün. - Dereotu, kabartma tozu ve tuzu ekleyip dikdörtgen bir fırın tepsisine dökün. - Üzerine lor peynirini serpin, hafifçe bastırıp düzleyin ve susam ile çörek otu serpin. - 170 derecede 30 dakika pişirin.