Çaça balığı konservesi yapmak için gerekli malzemeler: 500 ml kavanoz ve kapağı; 500 gram taze çaça balığı; 1 su bardağı domates püresi (suyla seyreltilmiş domates salçası da olabilir); 1 adet küp doğranmış Karacabey soğanı; 1 adet rendelenmiş Kırıkhan havucu; 2 çorba kaşığı Akhisar Domay zeytinyağı; 10-15 adet tane karabiber; 1-2 tane karanfil; 1 tatlı kaşığı şeker; 1 çay kaşığı Çankırı kaya tuzu. Yapılışı: 1. Kavanozu ve kapağını sterilize edin. 2. Balıkların kılçıklarını, baş, kuyruk, yüzgeç ve iç organlarını ayıkladıktan sonra, bol suyla yıkayıp iyice temizlendiklerinden emin olun. 3. Soğanları bir tavada 5 dakika kavurup havuçları içine ekleyin, 5 dakika daha kavurup ocağı kapatın. 4. Soğan ve havuçların üstüne, domates püresini, tuz ve şekeri de ekleyerek karıştırın. 5. Balıkları bu sosun içine ekleyip karıştırın ve hazırladığınız steril kavanozlara, çok sıkıştırmadan yerleştirin. 6. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve kapağı yukarı bakacak şekilde dik olarak bir tencerenin içine yerleştirin. 7. Kavanozun üstünü örtecek kadar su ile doldurularak, normal tencerede 2 saat (düdüklü tencerede 30 dakika) süreyle kaynatın. 8. Kaynatılan kavanozu, bir maşa yardımıyla dikkatlice sudan alarak, kavanozun kapağı tabana gelecek şekilde temiz bir mutfak bezinin üstüne yerleştirin. 9. Bir gece boyunca bekletilerek, dinlenmeye bırakın. Saklama koşulları: Ev yapımı balık konservesini, yaptığınız tarihi kavanoz üzerine etiketleyerek, oda sıcaklığında ve direkt ışık almayacak şekilde 24 ay saklayabilirsiniz.