Analı kızlı köfte, genellikle nohut, et suyu ve salçayla pişirilerek özel günlerde ikram edilen, yöresel bir yemektir. Adını, köftelerin boyut ve iç durumlarına göre aldığı rivayet edilir: "Ana"lar, büyük ve dolgulu içli köftelerdir; "kız"lar ise küçük, içi boş köftelerdir. Farklı rivayetlere göre ortaya çıkış hikayesi: Bir rivayete göre, bir annenin hep kız çocuğu olma isteği ve kızının evden kaçması sonrası yaşadığı üzüntü ve sevinci anlatır. Bir diğer rivayete göre ise annenin küçük kızını mutfakta oyalanması için bulgurlu harçla baş başa bırakmasını ve küçük kızın da anneyi taklit ederek köfte yuvarlamaya başlamasını konu alır. Analı kızlı köfte, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep, Tarsus ve Adana gibi bölgelerde daha çok bilinir.