Maya bakterilerinin bazı özellikleri: Ökaryot ve tek hücrelidirler. Fungi (mantarlar) alemi içerisinde sınıflandırılırlar. Tomurcuklanma veya ikiye bölünme yoluyla eşeysiz, ayrıca gametlerin birleşmesi ve mayoz bölünme ile eşeyli olarak çoğalabilirler. Genellikle miselyum oluşturmazlar, ayrı ayrı oval hücrelerden oluşurlar. Bakterilerden 2-10 kat daha büyüktürler. pH değeri 3-7,5 arasında değişen ortamlarda yaşayabilirler; optimum pH istekleri 4,5-5,0 arasındadır. 3-47°C arasındaki sıcaklık derecelerinde gelişebilirler; optimum gelişme sıcaklıkları 20-30°C arasındadır. Şekerleri alkole ve karbondioksit gazına dönüştürerek fermentasyon süreçlerinde önemli rol oynarlar. Bazı türleri, probiyotik özellikler taşıyarak sindirim sistemini destekleyebilir ve immün sistemini güçlendirebilir. Bazı türleri enfeksiyonlara yol açabilir.