5 temel sosun (beşamel, velute, espagnole, hollandaise ve domates sosu) türevleri şunlardır: 1. Beşamel Sos: Mornay sosu (rendelenmiş peynirli beşamel sosu), soubise sosu (soğan çorbası için temel olarak kullanılan, püre haline getirilmiş soğanlı beşamel sosu), hardal sosu (dijon hardalı ile beşamel sosu). 2. Velute Sos: Allemande sosu (yumurta sarısı ve krema ile velute sosu), sos supreme (kümes hayvanları yemeklerinde kullanılan krema ve tavuk suyu ile velute sosu), mantar sosu (sotelenmiş mantar ve beyaz şarap ile velute sosu). 3. Espagnole Sos: Demi-glace (ispanyol sosu ile et suyundan hazırlanan), bordelaise sosu (et yemekleri için sos olarak kullanılan, kırmızı şarap, arpacık soğanı ve dana kemik iliği ile espagnole sosu), robert sosu (domuz eti yemeklerinde kullanılan, beyaz şarap, hardal ve soğanla yapılan espagnole sosu). 4. Hollandaise Sos: Bearnaise sosu (biftek veya sebzeler için sos olarak kullanılan, tarhun, arpacık soğanı ve frenk maydanozu ile hollandaise sosu), mousseline sosu (balık veya sebzeler için sos olarak kullanılan, çırpılmış kremalı hollandaise sosu), maltaise sosu (kuşkonmaz veya balık için sos olarak kullanılan, kan portakalı suyu ve kabuğu rendesi ile hollandaise sosu). 5. Domates Sosu: Marinara sosu (makarna yemeklerinde sos olarak kullanılan, sarımsaklı ve otlu domates sosu), arrabbiata sosu (makarna yemeklerinde baharatlı sos olarak kullanılan, acı biberli domates sosu), puttanesca sosu (makarna yemeklerinde sos olarak kullanılan, zeytin, kapari ve hamsili domates sosu).