• Buradasın

    Hangi durumlarda aylıksız izin verilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Aylıksız izin aşağıdaki durumlarda verilebilir:
    1. Doğum nedeniyle: Doğum yapan memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilir 23.
    2. Evlat edinme: Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlara, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilir 23.
    3. 5 yıllık hizmet süresi: Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması halinde, memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam 1 yıla kadar aylıksız izin verilebilir 23.
    4. Askerlik: Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar, askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır 23.
    5. Diğer özel durumlar: Yurt dışına gönderilen veya sürekli görevle atanan memurlar gibi belirli durumlarda da aylıksız izin verilebilir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Aylıksız izindeki memur rapor alabilir mi?

    Aylıksız izindeki memur, rapor alabilir. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyen memurlar, memuriyetten çekilmiş sayılır.

    Aylıksız izin süresi emeklilikten sayılır mı?

    Aylıksız izin süresi, belirli koşullar altında emeklilikten sayılabilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, doğum nedeniyle kullanılan aylıksız izin süreleri, memurun emeklilik hizmet süresine eklenir. Ayrıca, 10/02/2016 tarihinden sonra kullanılan aylıksız izin süreleri, borçlanma yapılmasa bile kazanılmış hak aylık intibakında değerlendirilir.

    Geçici görevlendirmede aylıksız izin nasıl hesaplanır?

    Geçici görevlendirmede aylıksız izin, personelin görevlendirildiği kurumun statüsüne göre hesaplanır: 1. Kurum emrine geçici görevlendirmede: Personel, kurumlarından aylıksız/ücretsiz izinli sayılır ve bu süre boyunca sosyal güvenlik primleri kendi kurumlarındaki statüleri dikkate alınarak ödenir. 2. Kadro veya pozisyona geçici görevlendirmede: Personel, geçici görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından tamamen aylıklı/ücretli izinli sayılır.

    İşverenin zorunlu izin vermesi yasal mı?

    İşverenin, işçiye yıllık ücretli izin vermesi yasal bir zorunluluktur. İşveren, zorunlu sebeplerle işçilere ücretli izin de verebilir.

    657 aylıksız izinde mazeret izni kullanılır mı?

    657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, aylıksız izinde mazeret izni kullanılabilir. Aylıksız izin, belirli mazeretler veya kişisel sebepler doğrultusunda memurun talebi üzerine verilen bir izindir.

    Aylıksız izin süresi borçlanabilir mi?

    Evet, aylıksız izin süresi borçlanabilir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. maddesi uyarınca, memurların personel mevzuatına uygun olarak kullandıkları aylıksız izin süreleri borçlanılabilir. Borçlanma işlemi için gerekli belgeler ve başvuru şartları, SGK veya Emekli Sandığı'na yapılmalıdır.

    SGK çalışan izin kullanma şartları nelerdir?

    SGK çalışan izin kullanma şartları şunlardır: 1. Yıllık İzin: İş Kanunu'na göre, işçilerin yıllık izin süreleri kıdemlerine göre değişir: - 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalışanlar için en az 14 gün. - 5 yıldan fazla, 15 yıldan az çalışanlar için en az 20 gün. - 15 yıl ve daha fazla çalışanlar için en az 26 gün. 2. Hafta Tatili: İşçilerin haftada en az bir gün (genellikle pazar günü) hafta tatili kullanma hakkı vardır ve bu tatil günü tam ücretli olarak sağlanır. 3. Mazeret İzni: Belirli durumlarda işçilere tanınan mazeret izinleri şunlardır: - Evlilik izni: 3 gün. - Doğum izni (babalık izni): 5 gün. - Birinci derece yakınlarının vefatı: 3 gün. 4. Ücretsiz İzin: İşçinin kendi talebi üzerine işverenin izniyle verilen ücretsiz izin, işçinin kıdem süresine dahil edilir, ancak bu süre boyunca maaş ödenmez.