Yönetmelik, kozmetik ürünlerin güvenli ve doğru bilgi ile tüketiciye ulaşmasını düzenler. İnsan vücudunun dış kısımlarına uygulanan tüm preparatları kapsar
Bu video, Gıda Bakanlığı'nın hazırladığı yeni etiket rehberi hakkında bilgi veren bir haber formatındadır.. Video, gıda etiketlerindeki "hakiki", "doğal", "köy ürünü", "geleneksel" gibi aldatıcı ifadelerin kullanımını yasaklayan yeni düzenlemeleri anlatmaktadır. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rehberde, geleneksel ibaresinin en az 30 yıldır aynı yöntemle üretilen ürünlerde kullanılabileceği, "hakiki" sözcüğünün artık ambalajlı ürünlerde yer almayacağı ve "ev yapımı" ifadesinin gerçek ev yapımı olmayan ürünlerde kullanılamayacağı belirtilmektedir. Ayrıca yoğurtlar, margarinler ve yufka gibi ürünlerde de etiketlerde yapılacak değişiklikler açıklanmaktadır.
Bu video, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin resmi gazetede yayımlandığını anlatan bir haber formatındadır.. Video, yeni düzenlemeye göre et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla getirilen değişiklikleri açıklamaktadır. Kanatlı etle kırmızı et karıştırılmaması, mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımına izin verilmemesi, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, döner, köfte gibi ürünlerde et kaynaklı olmayan proteinlerin kullanılmaması gibi önemli değişiklikler detaylı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca ürün etiketleme kuralları ve işletmelere verilen uyum süresi hakkında bilgiler de verilmektedir.
Bu video, bir konuşmacının sosyal medya ve internet kullanımı hakkında bilgilendirici bir sunumudur. Konuşmacı, günümüzde internet sayesinde herkesin arkadaşları hakkında kişisel bilgiler paylaşabildiğini ancak bazı durumlarda bu paylaşımların abartıldığını belirtiyor.. Video, internette yapılmaması gereken 11 farklı alışkanlığı sıralıyor. Bu alışkanlıklar arasında tek kelimelik mesajlar göndermek, sadece merhaba demek, elektronik kart bombardımanı yapmak, çok fazla paylaşım yapmak, konserleri canlı yayınlamak, hashtag ve emoji kullanmayı abartmak, dikkat çekici güncellemeler yayınlamak, aşk hayatını ortaya dökmek, tek kelimeli sesli mesaj göndermek, ilgi duymadığı şeyleri beğenmelerini istemek, izin almadan insanları etiketlemek ve her şeyi yeniden paylaşmak gibi davranışlar yer alıyor. Her bir alışkanlık için neden yapılmaması gerektiği ve alternatif öneriler sunuluyor.
Yönetmelik, kozmetik ürünlerin insan sağlığını korumayı amaçlar. Yutulması, solunması veya enjekte edilmesi amaçlanan maddeler kapsam dışındadır
Yönetmelik, yemlerin güvenilirliğini ve hayvan sağlığını korumayı amaçlar. Gıda amaçlı ve gıda amaçlı olmayan hayvanlar için yemleri kapsar. Su ile karıştırılan yemleri kapsamaz
Tebliğ, bitkisel yağların üretim ve pazarlama özelliklerini düzenler. Yağ asitleri gliseridlerinden oluşan, doğal yapıya sahip bitkisel yağlar kapsamdadır. Ham, natürel, rafine ve soğuk preslenmiş yağlar tanımlanmıştır
Bu video, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Bulgur Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanması ve yürürlüğe girmesi hakkında bilgi veren bir haber formatındadır.. Video, bulgurun fiziksel özellikleri, etiketleme kuralları ve beslenme özellikleri hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. Bulgurun acılaşmış, ekşimiş, kokuşmuş veya küflenmiş olmaması gerektiği, yabancı tat ve koku, böcek parçaları, yumurtalar, hayvansal artıklar ve metal parçaları içermemesi gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca etiketleme kuralları, ürün çeşitlerinin isimlendirilmesi ve tebliğ kapsamında olmayan ürünler için "bulgur" ifadesinin kullanılamayacağı açıklanmaktadır.
Yönetmelik, gıda ile temas eden maddelerin üretim ve dağıtım özelliklerini düzenler. Maddeler insan sağlığını tehlikeye sokmamalı ve gıdada istenmeyen değişimlere neden olmamalıdır. Etiket ve reklamlar tüketiciyi yanıltıcı olamaz
Tebliğ sadece üzümden yapılan pekmezi kapsar. Üzüm pekmezi tatlı ve ekşi, sıvı ve katı olmak üzere iki tiptir. Katı pekmezde çeşni maddesi oranı en az %5 olmalıdır
Bu video, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hakkında bilgi veren bir haber formatındadır.. Video, yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte gıda etiketlerinde yer alması gereken bilgileri ve bu bilgilerin nasıl sunulması gerektiğini detaylı şekilde açıklamaktadır. Yönetmeliğe göre, etiketlerdeki bilgilendirmelerin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılır olması gerektiği, gıdanın sahip olmadığı etkilere atıfta bulunulmaması gerektiği ve özel beslenme amaçlı gıdalarla ilgili bilgilendirme yapılamayacağı belirtilmektedir. Ayrıca, hazır ambalajlı gıdaların etiketinde yer alması gereken bilgiler, toplu tüketim yerlerinde ve uzaktan iletişim araçlarıyla satışa arz edilen gıdalarda bilgilendirme yöntemleri de açıklanmaktadır.
Bu video, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda etiketlerinde yasaklanan ibareleri açıklayan bir haber formatındadır. Videoda çeşitli gıda ürünlerinin etiketleri incelenmektedir.. Video, 2017'de yayınlanan bir genelgenin yeniden güncellenmesiyle gıda etiketlerinde "hakiki", "yüzde yüz doğal", "saf" gibi aldatıcı ibarelerin artık kullanılamayacağını anlatmaktadır. Ayrıca margarin etiketlerinde tereyağı çağrıştıran görsellerin, bal etiketlerinde "hakiki bal" gibi ifadelerin, peynirli böreklerde peynir miktarının ve meyveli yoğurtlarda meyve miktarının etikette yazılması gerektiği belirtilmektedir. Video, tüketicilerin etiketlere daha dikkatli bakmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Bu video, gıda ışınlama konusunda yasal düzenlemeleri açıklayan bilgilendirici bir içeriktir.. Video, gıda ışınlamasının ne olduğu, hangi gıdaların ışınlanabileceği, ışınlanma işleminin nasıl yapılacağı ve kayıtların nasıl tutulacağı hakkında bilgiler sunmaktadır. Ayrıca ışınlama işletmesi kurmak isteyenler için gerekli lisans ve kayıt belgeleri, hazır ambalajlı ışınlanmış gıdaların etiketlenmesi ve yeni düzenlemeye uyum sağlama süresi (31 Aralık 2020) gibi önemli bilgiler de paylaşılmaktadır.
Bu video, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıdalarda bulunan aroma verici maddelere getirdiği düzenlemeleri açıklayan bir haber formatındadır.. Videoda, gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, gıdalarda kullanılan aroma verici maddelerin yeniden düzenlendiği belirtilmektedir. Özellikle üç asitli ikivirgülelli aroma verici madde, bugünden itibaren piyasaya arz edilecek gıdaların üretiminde kullanılmayacak ve ithalatı da yasaklanacaktır. Ayrıca, bu maddenin etiketlenme kuralları ve kullanım koşulları da yeniden düzenlenmiştir.
Bu video, Avrupa'da uygulanan yeni besin maddeleri etiketleme kurallarını açıklayan bilgilendirici bir içeriktir.. Video, tüketicilerin gıda maddeleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaları için uygulanan yeni etiketleme kurallarını detaylı şekilde anlatmaktadır. Etiketlerin okunabilir şekilde hazırlanması, önemli besinlerin adlarının eklenmesi, et, tavuk ve balık ürünlerinin menşe bilgilerinin gösterilmesi, alerji yapabilecek maddelerin koyu harflerle yazılması gibi yeni kurallar açıklanmaktadır. Ayrıca, bu kuralların altı aylık bir süreçte işlenmiş gıdaları da kapsayacak şekilde uygulanacağı belirtilmektedir.
Bu video, CNN Türk'te yayınlanan bir haber programıdır. Programda sunucu Kaan ve CNN Türk muhabiri Gülşen Coşkun, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı gıda etiket yönetmeliği değişikliklerini anlatmaktadır.. Video, gıda etiketlerinde yapılacak değişiklikleri detaylı şekilde açıklamaktadır. Değişiklikler arasında gıdanın adı ve içindekilerin 2,5 kat daha büyük yazılması, gıdanın adının ambalajın en geniş yüzeyinde yer alması, yanıltıcı isimlerin ve görsellerin kullanılmaması, aroma ve benzeri ifadelerin görünür bir alanda yazılması ve tatlandırıcıların görünür bir alanda belirtilmesi bulunmaktadır. Bu taslak, sektörün görüşüne açılarak son şeklini alacak ve tüketicilerin ne yediğini daha kolay anlayabilmeleri hedeflenmektedir.
Bu video, organik tarım ve organik ürünlerin etiketlenmesi hakkında bilgilendirici bir içeriktir.. Video, organik tarımın tanımı ve kapsamıyla başlayıp, organik üretim yapabilmek için uyulması gereken kuralları açıklamaktadır. Ardından organik ürün etiketlerinin içeriği, etiket üzerindeki gerekli bilgiler ve organik olmayan ürünlerin etiketleme kuralları detaylı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca doğal veya naturel olarak adlandırılan ürünlerin organik ürünlerle eşdeğer olmadığı ve iyi tarım ürünlerinin organik ürün olarak değerlendirilmediği bilgisi de paylaşılmaktadır.
Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavına hazırlık amaçlı eğitim içeriğidir.. Videoda tehlikeli maddelerin etiketleme ve plakalama kuralları detaylı şekilde ele alınmaktadır. İlk bölümde genel hükümler, patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler ve farklı yük taşıma birimleri için etiketleme kuralları açıklanırken, ikinci bölümde konteynerlarda taşınan maddelerin güven numaraları ve işaretlemeleri anlatılmaktadır.. Eğitmen, sınavlarda zaman kısıtlaması olduğu için tüm seçenekleri çözmek yerine en kolay ve hızlı çözüm yollarını kullanmanın önemini vurgulamakta ve 29 Şubat 2020 tarihinde çıkan bakanlık sınav sorusu üzerinden konu pekiştirilmektedir.
Bu video, kimyasalların etiketlenmesi ve güvenliği hakkında bilgi veren bir eğitim içeriğidir.. Video, patlayıcılar, gazlar, parlayıcı sıvılar ve katılar gibi kimyasalların taşınması için etiketlerin önemini vurguluyor. Ayrıca, makineler tarafından kullanılan ve yayılan kimyasalların genellikle görülmediği veya etiketlenmemiş kimyasalların elle kullanılabileceği için, ilk olarak yapılması gereken işin ne olduğunu belirtiyor.