• Buradasın

    SosyalSigortalar

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bayram ikramiyeleri hangi kanuna tabi?

    Bayram ikramiyeleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na tabidir.

    Sosyal sigortalar nelerdir?

    Sosyal sigortalar, kişilerin belirli sosyal risklere karşı ekonomik güvenliklerini sağlamak amacıyla kurulan sistemlerdir. 1. 4A Sigortası: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında işçi statüsünde çalışan kişileri kapsar. 2. 4B Sigortası: Serbest çalışanlar, esnaf ve bağımsız çalışan kişileri kapsar. 3. 4C Sigortası: Kamuda çalışan geçici işçiler ve kamu görevlilerini kapsar.

    Bağ Kur'a kimler üye olabilir?

    Bağ-Kur'a üye olabilecek kişiler şunlardır: Esnaf veya zanaatkar gibi meslek dallarında çalışanlar; Serbest meslekle ilgilenenler; Herhangi bir alanda vergi mükellefi olanlar; Esnaf unvanı altında kurulmuş iş yerine sahip olanlar; Kollektif şirket yapısına sahip olanlar veya ortakları; Anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyeleri. Ayrıca, başka bir sigorta grubunda yer almayan ve SSK kapsamında olmayan herkes de Bağ-Kur'a üye olabilir.

    İlaç Data SGK sorgulama nasıl yapılır?

    SGK ilaç verilerini sorgulamak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. E-Devlet sistemine giriş yapın: turkiye.gov.tr adresinden E-Devlet portalına erişim sağlayın ve T.C. kimlik numaranız ile e-devlet şifrenizi kullanarak giriş yapın. 2. Hizmetler bölümüne girin: Ana sayfada yer alan "e-hizmetler" kategorisine tıklayın. 3. Sosyal Sigortalar Kurumu'nu seçin: Açılan menüden "Sosyal Sigortalar Kurumu" bölümünden "Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler" kısmına gelin. 4. İlaç sorgulama linkine tıklayın: Bu bölümde "İlaç sorgulama" linkine tıklayarak ilaç kullanım süresi ve diğer ilaç bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa, PTT şubelerinden 2 TL karşılığında şifre temin edebilirsiniz.

    Ek-9 ev hizmetlerinde 10 günden az çalışma nedir?

    Ek-9 ev hizmetlerinde 10 günden az çalışma, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ek 9. maddesi kapsamında, ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığını düzenleyen bir uygulamadır. Bu düzenlemeye göre, ev hizmetlerinde bir ay içinde 10 günden az süreyle çalıştırılacak kişiler de sigortalı olarak kabul edilir. Çalıştırılan her gün için ise prime esas günlük kazanç alt sınırının %2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenmesi gerekmektedir.

    4-a'lı sigortalı çalıştırılanlar yönünden işyeri bildirgesi nedir?

    4-a'lı sigortalı çalıştırılanlar yönünden işyeri bildirgesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği, ilk defa sigortalı işçi çalıştıracak işverenler tarafından düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) verilmesi gereken bir belgedir. Bu bildirge, işverenin sigortalı işçiyi çalıştırmaya başladığını ve bu işçinin ilgili işveren tarafından çalıştırıldığını belgelemektedir.

    KKTC sigorta sorgulama nasıl yapılır?

    KKTC'de sigorta sorgulama işlemleri iki şekilde yapılabilir: 1. Sosyal Sigortalar Dairesi'nin internet sitesi üzerinden: Siteye giriş yapıldıktan sonra "Online İşlemler" menüsünden "Sigortalı Girişi" veya "Kimlik Bilgileriyle Giriş" sekmelerine tıklanarak sigortalılık bilgilerine erişilebilir. - Sigortalı Girişi: Sigortalı kimlik numarası ve sigorta numarası ile giriş yapılır. - Kimlik Bilgileriyle Giriş: Kimlik kartı numarası ve detaylı kimlik bilgileri girilerek giriş yapılır. 2. Telefonla: 0 392 228 60 00 numaralı telefonu arayarak, çağrı merkezi operatörüne gerekli bilgiler verilerek sigorta sorgulama işlemi yapılabilir. - Gerekli bilgiler: Sigortalı kimlik numarası, sigorta numarası veya kimlik kartı numarası.

    506 SSK ne zaman yürürlüğe girdi?

    506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, 17 Temmuz 1964 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

    506 ve 3395 sayılı kanun kapsamında yaşlılık aylığı nedir?

    506 ve 3395 sayılı kanunlar kapsamında yaşlılık aylığı, farklı bağlamlarda ele alınmaktadır: 1. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre yaşlılık aylığı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödeyen sigortalıların, belirli bir yaşa ulaşmaları ve prim ödeme gün sayılarını tamamlamaları halinde hak kazandıkları aylıktır. 2. 3395 sayılı Kanun ile getirilen "süper emeklilik" uygulaması ise, yüksek ücretlerle çalışanlara emekliliklerinde de yüksek gelir sağlamayı amaçlar.

    Personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için fiyat farkı nasıl hesaplanır?

    Personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için fiyat farkı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca hesaplanır. Hesaplama şu şekilde yapılır: 1. İdari şartnameye göre ihale tarihi itibarıyla işçinin brüt maliyeti belirlenir. 2. Uygulama ayında işçinin brüt maliyeti yeniden hesaplanır. 3. İki maliyet arasındaki fark fiyat farkı olarak ödenir veya kesilir. Bu düzenlemede, asgari ücretteki artış oranı da dikkate alınır ve fiyat farkı bu artışa göre hesaplanır.

    Torba Yasa'da hangi cezalar affedilecek?

    Torba Yasa'da affedilecek cezalar arasında şunlar yer almaktadır: 1. Kovid-19 salgını döneminde maske takmayanlara verilen cezalar affedilecektir. 2. Genel sağlık sigortası prim borçları faizleri ve gecikme zammı ile birlikte silinecektir. 3. Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili itilaflı dosyalardaki borçlar silinecektir. 4. Yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnasının süresi 30 Haziran 2024'e kadar uzatılacaktır.

    Tarım Bağ-Kur 22 Yaş Sınırı Nasıl Kalktı?

    Tarım Bağ-Kur'da 22 yaş sınırının kalkması, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, daha önce 2926 sayılı Kanun kapsamında yer alan ve 22 yaşını doldurmamış olanların Tarım Bağ-Kur sigortalısı sayılmaları, yeni düzenleme ile 18 yaş sınırı olarak belirlenmiştir.

    Sigortalıların kendi aracı ile işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında uğradığı kaza iş kazası sayılır mı?

    Evet, sigortalıların kendi aracı ile işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında uğradığı kaza iş kazası sayılır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, iş kazası; işverenin sağladığı taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen kazaları da kapsar.

    5510 sayılı kanun SGK mevzuatını kapsar mı?

    Evet, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK mevzuatını kapsar.

    520 SSK ne demek?

    520 SSK ifadesi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olan 5510 sayılı kanun anlamına gelebilir.

    5510 sayılı kanun 28. madde nedir?

    5510 sayılı Kanun'un 28. maddesi, yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartlarını düzenler. Bu maddeye göre, sigortalıya sağlanan haklar şunlardır: 1. Yaşlılık aylığı bağlanması. 2. Toptan ödeme yapılması. Ayrıca, 55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde de yaşlılık aylığından yararlanabilirler.

    Geçici 87 madde ne zaman kalktı?

    Geçici Madde 87, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'ndan 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır.

    3008 iş kanununa göre iş kazası ve meslek hastalığı halinde işverenin sorumluluğu nedir?

    3008 sayılı İş Kanunu'na göre iş kazası ve meslek hastalığı halinde işverenin sorumluluğu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 21. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, iş kazası veya meslek hastalığı, işverenin kastı veya işçilerin sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, işveren, Kurum tarafından sigortalıya veya hak sahiplerine yapılan ödemeleri ve bağlanan gelirin ilk peşin sermaye değerini tazmin etmekle yükümlüdür. Ayrıca, işverenin sorumluluğu belirlenirken kaçınılmazlık ilkesi de dikkate alınır; yani olayın meydana gelmesinde kaçınılmaz bir durum varsa işveren sorumlu tutulmaz.

    5510 sayılı kanun 25 madde nedir?

    5510 sayılı kanunun 25. maddesi, malullük sigortasından yararlanma şartlarını düzenler. Bu maddeye göre, sigortalının malullük aylığından yararlanabilmesi için: 1. Çalışma gücünün en az %60'ını kaybetmesi veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü kaybetmesi gerekir. 2. En az on yıl sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün prim ödemesi veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olması durumunda sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim bildirilmiş olması şarttır. 3. Sigortalı işten ayrıldıktan sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması gerekir.

    İşe giriş bildirgesi hangi mevzuat?

    İşe giriş bildirgesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.