Ekmek bitkisi, asıl adı ekmek ağacı (Artocarpus altilis) olan, Dutgiller (Moraceae) familyasına ait bir ağaç türüdür. Özellikleri: Anavatanı: Hint Okyanusu'nun doğusu ve Büyük Okyanus'un batısındaki adalardır. Yetiştiği bölgeler: Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Hindistan, Malezya, Antiller ve Endonezya'da yaygındır. Meyve: 10'dan fazla çeşitte, hafif oval ile top şekli arasında, nişastaca zengin meyvelere sahiptir. Kullanım alanları: Meyvesi gıda olarak tüketilir, ayrıca gövdesinden ev veya kano, kabuğundan ise dokuma yapılabilir. Faydaları: Kalp damar sistemini destekler. Antioksidan ve lif açısından zengindir. Kolesterolü dengeleyici etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde yetişmesi uygundur.