Taş değirmen Türk kahvesi kavrulması, geleneksel yöntemlerle şu aşamalardan geçer: 1. Ön Isıtma: Kahve çekirdekleri, 200 derecenin altında sıcak bir tamburda ön ısıtmaya tabi tutulur. 2. Kurutma: Kahve çekirdekleri, %8-12 nem oranına sahip olarak tamburlu kavurma makinesinde 4-8 dakika kurutulur, sıcaklık ortalama 160 dereceye ulaşır. 3. Esmerleşme: Kahve, kızarmış ekmek kokusu almaya başlar ve Maillard reaksiyonu başlar; bu aşamada amino asitler, melanoidler ve yüzlerce aroma reaksiyona girer. 4. İlk Çatlak: Esmerleşme aşamasının sonunda kahve çatlar, bu ilk çatlak olarak adlandırılır. 5. Soğutma: Kavrulan kahveler, soğutma tankına dökülüp en fazla 4-5 dakika içinde oda sıcaklığına getirilir. Taş değirmen kullanımı yerine, günümüzde genellikle davul kavurucular tercih edilmektedir, bu cihazlar daha iyi ısı kontrolü sağlar.