Buradasın
Topraktan fırın nasıl yakılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Topraktan fırın yakmak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
- Yer Seçimi: Fırını bahçenin veya sokağın uygun bir köşesinde, ayakaltı olmayacak bir yerde kazılacak bir alana yapmak gerekir 1.
- Temel Kazma: Toprak kazılıp ince hale getirildikten sonra, on beş-yirmi santim yüksekliğinde bir öbek oluşturulur 1.
- Islatma ve Şekillendirme: Üst katman hafifçe ıslatılır ve elle sıvazlanarak çadır şeklini alacak şekilde şekil verilir 1.
- Malzeme Ekleme: Kuru toprak ve istenirse kum karışımı ilave edilerek ovulmaya başlanır 1. Bu işlem on dakika devam eder ve yorulan kişi görevi diğerine bırakır 1.
- Ağız Açma: Çadıra bir kapı açar gibi, fırına bir ağız açılır ve yan tarafından ufak bir oyuk açılarak içindeki kuru topraklar yavaşça temizlenir 1.
- Baca Deliği: Fırının tepesine bir baca deliği açılır 1.
- Yakma: Etraftan kuru çalı çırpı toplanır ve biraz tutuşturmak için kâğıt, çıra veya kozalak ayarlanır 1. Fırının içi doldurulduktan sonra, evden ödünç istenen kibrit ile tutuşturulur 1.
Fırın yakıldıktan sonra, kimsenin yangın çıkmaması için başında durması gerekir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: