• Buradasın

    CMK

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    CMK madde 309 ve 308a nedir?

    CMK madde 309 ve 308/A ceza muhakemesinde olağanüstü kanun yollarını düzenler. CMK madde 309 kanun yararına bozma yolunu kapsar ve şu konuları içerir: - Bu yola, hakim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar ve hükümler için başvurulabilir. - Bozma nedenleri dört bent halinde sayılmıştır: davanın esasını çözmeyen kararlar, mahkumiyet hükümleri, davanın esasını çözen ancak mahkumiyet dışındaki hükümler ve hükümlünün cezasının kaldırılması veya daha hafif bir cezaya çarptırılması. - Bu maddeye göre verilen kararlara karşı mahkemelerin direnme yetkisi yoktur. CMK madde 308/A ise bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığının itiraz yetkisini düzenler. - Bu yola, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren 30 gün içinde başvurulabilir. - İtiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilir ve daire en kısa sürede itirazı inceler.

    CMK'nın 288 ve 289 maddeleri nelerdir?

    CMK'nın 288 ve 289 maddeleri şu şekildedir: CMK Madde 288: 1. Görülmekte olan bir davada veya yapılmakta olan bir soruşturmada, hukuka aykırı bir karar vermesi veya bir işlem tesis etmesi ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunması için, yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı hukuka aykırı olarak etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. CMK Madde 289: 1. Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 2. Kişinin bu malın sahibi olması halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir. 3. Birinci fıkrada tanımlanan suçun konusunu oluşturan eşyayı kovuşturma başlamadan önce geri veren veya bunun mümkün olmaması halinde bedelini ödeyen kişi hakkında verilecek cezaların beşte dördü indirilir. 4. Bir suça ilişkin soruşturma veya kovuşturma kapsamında elkonulan eşyayı amacı dışında kullanan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    CMK dava açma süresi ne kadar?

    Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca, kovuşturmanın başlaması için iddianamenin kabulünden itibaren 15 gün içinde karar verilmesi gerekmektedir.

    CMK madde 232 ve 233 ile 234 ve 235 maddeleri nelerdir?

    CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) Madde 232, 233, 234 ve 235 şu şekildedir: Madde 232: Duruşmanın bittiği bildirildikten sonra karar verilir. Madde 233: Mağdur ile şikayetçi, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrı kağıdı ile çağırılıp dinlenir. Madde 234: Mağdur ile şikayetçinin hakları şunlardır: - Soruşturma evresinde delillerin toplanmasını isteme, tanıkların davetini isteme. - Kovuşturma evresinde duruşmadan haberdar edilme, kamu davasına katılma, tutanak ve belgelerden örnek isteme. Madde 235: Mağdur, onsekiz yaşını doldurmamış, sağır veya dilsiz ya da meramını ifade edemeyecek derecede malûl ve bir vekili de bulunmazsa, istemi aranmaksızın bir vekil görevlendirilir.

    CMK ücret tarifesi Resmi Gazete'de yayınlandı mı?

    Evet, CMK ücret tarifesi Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. 2024 yılı CMK Ücret Tarifesi, 13 Ocak 2024 tarihli ve 32428 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

    CMK 286/1 nedir?

    CMK 286/1 maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 286. maddesinin birinci fıkrasını ifade eder ve şu şekildedir: "Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin bozma dışında kalan hükümleri temyiz edilebilir".

    CMK'nın 10 maddesi gereğince bağlantılı ceza davalarını birleştirme ve ayırma yetkisi kime aittir?

    CMK'nın 10. maddesi gereğince bağlantılı ceza davalarını birleştirme ve ayırma yetkisi yüksek görevli mahkemeye aittir.

    CMK 116 arama şartları nelerdir?

    CMK 116'ya göre arama yapılabilmesi için aşağıdaki şartlar gereklidir: 1. Makul Suç Şüphesi: Şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerlerde arama yapılabilmesi için makul suç şüphesi olmalıdır. 2. Hakim Kararı veya Yetkili Merciin Yazılı Emri: Arama genellikle hakim kararıyla gerçekleştirilir, ancak acil durumlarda Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de yapılabilir. 3. Aramanın Zamanı: Arama kural olarak gündüz yapılmalıdır, ancak gece vakti de yapılabilir, ancak bu durum konut, işyeri ve kapalı yerlerde geçerli değildir. 4. Aramanın Kapsamı: Arama, önleme araması ve adli arama olmak üzere ikiye ayrılır.

    Müsadere usulü CMK'nın hangi maddesinde düzenlenmiştir?

    Müsadere usulü, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 256-259. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

    CMK 273 eski hali nedir?

    CMK 273'ün eski hali, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 273. maddesinin 7 günlük istinaf süresi ile ilgili kısmını içermektedir: > "İstinaf istemi, hükmün açıklanmasından itibaren yedi gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt kâtibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hâkime onaylattırılır".

    Durma kararı CMK'nın hangi maddesidir?

    Durma kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 223/8. maddesinde düzenlenmiştir.

    Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı itirazı CMK 308 A nedir?

    Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığının CMK 308/A maddesine göre itirazı, bölge adliye mahkemelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı yapılan bir denetim yoludur. Bu maddeye göre: 1. İtiraz Yetkisi: Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re’sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde ilgili ceza dairesine itiraz edebilir. 2. Süre Sınırı: Sanığın lehine yapılan itirazlarda süre aranmaz. 3. İnceleme Süreci: İtirazı inceleyen daire, mümkün olan en kısa sürede kararı değerlendirir. Eğer itirazı yerinde görürse kararı düzeltir; aksi halde dosyayı Ceza Daireleri Başkanlar Kuruluna gönderir. 4. Kesin Karar: Başkanlar Kurulunun itirazın kabulüne ilişkin kararları kesindir.

    CMK 231 8 denetim süresi ne zaman başlar?

    CMK 231/8 maddesine göre, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına ilişkin denetim süresi, kararın kesinleşmesiyle birlikte başlar.

    CMK Bürosu hangi adliyede?

    CMK büroları farklı adliyelerde bulunmaktadır: 1. İstanbul Barosu CMK Uygulama Merkezi: İstiklal Cad., Orhan Adli Apaydın Sok., 2 Baro Han, Beyoğlu, İstanbul. 2. İstanbul Anadolu Adalet Sarayı CMK Muhasebe Birimi: Cevizli Mah., Ulubey Sok., No:4 Nursanlar Kartal 1 Plaza 2.kat, Kartal/İstanbul. 3. Bakırköy Adliyesi CMK Bürosu: Osmaniye Mah., Şirin Sok., No:28-32B, Bakırköy, İstanbul.

    CMK 329 son madde nedir?

    CMK 329. madde, suç uydurma ve iftira gibi hallerde gider başlığını taşır ve şu şekildedir: "(1) Suç uydurup iftirada bulunduğu sabit olan kimse, bu nedenle yapılmış giderleri ödemeye mahkûm edilir".

    CMK madde 105 ve 106'ya göre salıverilenin yükümlülükleri nelerdir?

    CMK madde 105 ve 106'ya göre salıverilenin yükümlülükleri şunlardır: Madde 105: 1. İstek üzerine karar verme: 103 ve 104. maddeler uyarınca yapılan istek üzerine, Cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık veya müdafiin görüşü alındıktan sonra, üç gün içinde istemin kabulüne, reddine veya adli kontrol uygulanmasına karar verilir. 2. İtiraz hakkı: Bu kararlara itiraz edilebilir. Madde 106: 1. Adres bildirimi: Salıverilmeden önce şüpheli veya sanık, yetkili yargı merciine veya tutukevinin müdürüne adresini ve varsa telefon numarasını bildirmekle yükümlüdür. 2. Yeniden beyan: Şüpheliye, soruşturmanın veya kovuşturmanın sona erdirileceği tarihe kadar, yeniden beyanda bulunmak suretiyle veya iadeli taahhütlü mektupla önceden verdiği adreslerdeki her türlü değişiklikleri bildirmesi ihtar olunur.

    Bilirkişilikte örnek raporlar nelerdir?

    Bilirkişilikte örnek raporlar şunlardır: 1. Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) Madde 279 uyarınca hazırlanan bilirkişi raporu. Bu raporda yer alması gereken asgari hususlar şunlardır: - Tarafların ad ve soyadları. - Bilirkişinin görevlendirildiği hususlar. - Gözlem ve inceleme konusu yapılan maddi vakıalar. - Gerekçe ve varılan sonuçlar. - Raporun düzenlenme tarihi ve bilirkişi veya bilirkişilerin imzaları. 2. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu. Bu raporda, ayrıca: - Görevlendirmeyi yapan merci. - Dosya numarası. - Görevlendirme tarihi ve süresi gibi ek bilgiler yer alır. 3. Bilirkişilik Yönetmeliği Madde 55 uyarınca hazırlanan raporda ise: - Bilirkişinin adı, soyadı, unvanı, sicil numarası ve imzası. - Tüzel kişi ise ticaret unvanı, kanuni temsilcisinin adı ve soyadı, tüzel kişi adına raporu tanzim eden gerçek kişilerin adı ve soyadı ile sicil numarası ve imzaları gibi detaylar bulunur.

    CMK görevlendirmesi kaç saatle sınırlıdır?

    CMK görevlendirmesi, atama sonrası 1 saati aşmayacak şekilde görev gereğinin yerine getirilmesi ile sınırlıdır.

    Haksız tutuklama tazminatı CMK madde 142/1-a nedir?

    CMK madde 142/1-a kapsamında haksız tutuklama tazminatı, kanunlarda belirtilen koşullar dışında yakalanan veya tutukluluğunun devamına karar verilen kişilerin tazminat talep etme hakkını ifade eder.

    CMK'da çocuk müdafii nasıl atanır?

    CMK'ya göre çocuk müdafii atanması şu şekilde gerçekleşir: 1. Şüpheli veya sanığın talebi üzerine: Çocuk olması durumunda, şüpheli veya sanık müdafi seçmek isterse, bu talep doğrultusunda bir müdafi görevlendirilir. 2. İstemi aranmaksızın: Çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın baro tarafından bir müdafi görevlendirilir. 3. Zorunlu müdafilik: Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada da çocuk şüpheliler veya sanıklar için müdafi görevlendirilmesi zorunludur.