• Buradasın

    CMK'ya göre temyiz nedenleri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    CMK'ya göre temyiz nedenleri şunlardır:
    1. Mutlak Temyiz Nedenleri: Bu nedenler, hukuka aykırılığın son karara etkisinin araştırılmaya gerek olmaksızın var olduğu kabul edilir 12. Bunlar arasında:
      • Mahkemenin kanuna uygun olarak kurulmamış olması 12.
      • Kanunen yasaklı bir hâkimin hükme katılması 12.
      • Geçerli şüphe nedeniyle hakkında ret istemi öne sürülmüş olup da bu istem kabul olunduğu hâlde hâkimin hükme katılması 12.
      • Mahkemenin kanuna aykırı olarak davaya bakmaya kendini görevli veya yetkili görmesi 12.
      • Cumhuriyet savcısı veya duruşmada kanunen mutlaka hazır bulunması gereken diğer kişilerin yokluğunda duruşma yapılması 12.
    2. Nispi Temyiz Nedenleri: Bu nedenler, hukuka aykırılığın temyiz nedeni olması için öne süren kişinin bir menfaatini ihlal etmiş olmasını gerektirir 1.
    3. Diğer Temyiz Nedenleri: Hükmün hukuka aykırı yöntemlerle elde edilen delile dayanması, savunma hakkının sınırlandırılması gibi durumlar da temyiz nedeni olarak gösterilebilir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    CMK'ya göre temyiz süresi kaç gündür?
    CMK'ya göre temyiz süresi, hükmün açıklanmasından itibaren 15 gündür.
    CMK'ya göre temyiz süresi kaç gündür?
    Hükmün tamamlanmasına karşı temyiz edilebilir mi?
    Hükmün tamamlanması kararına karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
    Hükmün tamamlanmasına karşı temyiz edilebilir mi?
    Temyiz için hangi mahkeme?
    Temyiz için mahkeme, Yargıtay'dır.
    Temyiz için hangi mahkeme?
    Hukukta kanun yararına temyiz nedir?
    Hukukta kanun yararına temyiz, mahkemelerce verilen kesinleşmiş kararların uygulanmasında hukuka aykırılığın tespit edilmesi için başvurulan olağanüstü bir kanun yoludur. Bu yola, Adalet Bakanlığı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, kararın yürürlükteki hukuka aykırı bulunduğu gerekçesiyle başvurulabilir. Amaçları: - İçtihat birliğini sağlamak. - Hukuki öngörülebilirliği artırmak. - Gelecekte benzer kararların hukuka aykırı şekilde verilmesini önlemek. Kanun yararına temyiz sonucunda verilen karar, kesinleşmiş olsa bile hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmaz.
    Hukukta kanun yararına temyiz nedir?
    Hangi kararlar temyiz edilebilir?
    Temyiz edilebilecek kararlar, ilk derece mahkemelerinin verdiği ve istinaf incelemesinden geçmiş olan kararlardır. Özellikle aşağıdaki kararlar temyize tabidir: - Malvarlığına ilişkin kararlar. - Şahıs varlığı haklarına ilişkin kararlar. Temyize kapalı kararlar ise belirli istisnalar içerir ve bunlar arasında: - Miktar veya değeri belirli bir sınırı geçmeyen davalara ilişkin kararlar. - Sulh hukuk mahkemesi kararları. - Çekişmesiz yargı kararları. - Yargı yeri belirlenmesi kararları. - Geçici hukuki koruma kararları.
    Hangi kararlar temyiz edilebilir?
    Temyiz nedir kısaca?
    Temyiz, bir mahkeme kararının, daha üst bir mahkemeye başvurularak incelenmesi ve bu kararın doğruluğunun denetlenmesi sürecidir.
    Temyiz nedir kısaca?
    Temyiz başvurusu kabul edilirse ne olur?
    Temyiz başvurusu kabul edildiğinde şu sonuçlar ortaya çıkabilir: 1. Alt derece mahkemesinin kararı bozulur: Bu durumda dosya yeniden ele alınır ve yeni bir karar verilir. 2. Alt derece mahkemesinin kararı onanır: Bu durumda alt derece mahkemesinin kararı kesinleşir ve uygulanır. 3. Başvuru reddedilir: Bu durumda ilk derece mahkemesinin kararı kesinleşir ve herhangi bir değişiklik olmaz.
    Temyiz başvurusu kabul edilirse ne olur?