• Buradasın

    Yetersiz gerekçe ile karar verilmesi ne demek CMK?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yetersiz gerekçe ile karar verilmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) açısından, kararın dayandığı kanıtların, iddia ve savunmaların, mahkemenin ulaştığı sonuçların ve değerlendirmelerin açıkça gerekçeye yansıtılmaması anlamına gelir 12.
    Bu durum, hukuka kesin aykırılık olarak değerlendirilir ve kararın bozulmasına yol açabilir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    CMK itiraz kararları nelerdir?

    CMK'ya göre itiraz edilebilecek kararlar şunlardır: 1. Yargıçlık kararları: Sulh ceza yargıçlığı makamı kararlarına karşı itiraz edilebilir. 2. Mahkeme kararları: Adli yargı içerisindeki mahkemeler tarafından verilen bazı kararlar itiraz yoluna tabidir. Bunlar arasında: - Madde bakımından yetkisizlik (görevsizlik) kararları. - Yer bakımından yetkisizlik kararları. - Yargıcın reddi isteminin kabul edilmemesine ilişkin kararlar. - Tutuklama kararları. - Adli kontrole ilişkin kararlar. 3. Diğer kararlar: İddianamenin iadesi kararları, durma kararları, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları gibi özel yasalarda da mahkeme kararlarına karşı itirazın mümkün kılındığı durumlar. İtiraz süresi, kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gündür.

    CMK hüküm gerekçesinin açıklanması süresi ne kadardır?

    CMK'ya göre, hükmün gerekçesi, tümüyle tutanağa geçirilmemişse açıklanmasından itibaren en geç onbeş gün içinde dava dosyasına konulmalıdır.

    Gerekçesiz karar verilir mi?

    Gerekçesiz karar verilmesi mümkün değildir. Türk hukuk sisteminde, mahkeme kararlarının hukuki ve maddi sebeplere dayanması ve bu sebeplerin açıkça gösterilmesi zorunludur.

    Gerekçeli karar hakkı hangi mahkemelerde uygulanır?

    Gerekçeli karar hakkı, tüm mahkemelerde uygulanır. Bu mahkemeler arasında: İdare mahkemeleri (ilk derece mahkemesi); Bölge idare mahkemeleri (istinaf mahkemesi); Danıştay (temyiz mercii ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi); Ceza mahkemeleri.

    Kısa kararda gerekçe yoksa ne olur?

    Kısa kararda gerekçe yoksa, bu durum mutlak bozma sebebi olarak değerlendirilir ve karar bozulur.

    Yetersiz inceleme üzerine karar verme ne demek?

    Yetersiz inceleme üzerine karar verme, bir davada maddi ve usul hukukuna ilişkin kurallara yeterince uyulmadan hüküm kurulması anlamına gelir. Ayrıca, gerekçeli karar hakkının yetersizliği de bir tür yetersiz inceleme olarak değerlendirilebilir.

    Gerekçeli karar ne demek?

    Gerekçeli karar, mahkemenin, yargılama sonunda verdiği hükmü hangi hukuki nedenlere dayanarak tesis ettiğini detaylıca açıkladığı karara denir. Bu karar, aşağıdaki unsurları içerir: - tarafların iddia ve savunmalarının özeti; - tarafların anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar; - çekişmeli olan vakıalar ve toplanan deliller; - delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi; - sabit vakıalar ve bu vakıalardan çıkarılan sonuç; - hukuki sebepler. Gerekçeli karar, adil yargılanma hakkının ve hukukun şeffaflığının bir parçası olarak kabul edilir.