Portakal Soslu İrmik Tatlısı yapmak için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şunlardır: Malzemeler: 1 portakal 4 su bardağı süt 5 yemek kaşığı toz şeker 1 su bardağı irmik 2 yemek kaşığı kuş üzümü Yarım su bardağı badem 2 yumurta 100 gr bitter çikolata Yapılışı: 1. Portakalları rendeleyin. 2. Orta boy bir tencerede süt, şeker, irmik ve portakal kabuklarını karıştırarak pişirin. 3. Soğumaya bırakın. 4. Soğuduktan sonra içine yumurtaları, dövülmüş bademleri ve kuş üzümünü ilave edip mikserle çırpın. 5. Dilediğiniz şekilli bir kalıbı suyla ıslatın. 6. Muhallebiyi kalıba aktarıp buzdolabında soğutun. 7. Bitter çikolatayı iri parçalar şeklinde kırıp bir cam kasenin içine alın. 8. Cam kaseyi içinde kaynar su bulunan bir kabın üzerine yerleştirin ve çikolatayı karıştırıp eritin. 9. Buzdolabından çıkardığınız muhallebiyi ters çevirerek düz bir tabağa yerleştirin. 10. Erimiş çikolatayı tatlının üzerine gezdirerek dökün. 11. Kalan portakal kabuklarını üzerine serpip servis yapın. Alternatif bir tarif olarak, portakal soslu irmik tatlısı için şu malzemeler ve yapım aşamaları da kullanılabilir: Malzemeler: 5 su bardağı süt 8 çorba kaşığı irmik 1 su bardağı şeker 1 çorba kaşığı nişasta 1 adet limonun rendesi Hazırlanışı: 1. Tencerenin içine sütü dökelim, şekeri, limon rendesi, irmiği ve nişastayı ilave edelim. 2. Mikser ile çırpalım ve ocakta kısık ateşte karıştırarak pişirelim. 3. Küçük diktörtgen borcam veya kaselere boşaltalım. 4. Tencerenin içine portakal suyunu koyalım, nişastayı ilave edelim ve yoğun bir kıvam olana kadar kaynatalım. 5. Biraz ılınan tatlının üzerine dökelim.