Pikan cevizli tart yapımı için gerekli malzemeler: Hamur için: 1 + 1/4 su bardağı un, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1/4 çay kaşığı tuz, 115 gram soğuk ve küp küp doğranmış tereyağı, 1/4 su bardağı buzlu su. İç harcı için: 1 su bardağı pekmez veya mısır şurubu, 1 su bardağı esmer şeker, 3 büyük yumurta, 115 gram eritilmiş tereyağı, 1 + 1/2 su bardağı pikan cevizi (kabaca doğranmış), 1 çay kaşığı vanilya, bir tutam tuz. Yapılışı: 1. Geniş bir kapta un, toz şeker ve tuzu karıştırın. 2. Soğuk tereyağını ekleyip parmak uçlarınızla veya bir hamur karıştırıcı ile tereyağını un karışımına iyice yedirerek, küçük bezelye büyüklüğünde parçalar kalana kadar ufalayın. 3. Buzlu suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru toparlayın. 4. Hamuru disk şeklinde yuvarlayın, streç filme sarın ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. 5. Geniş bir kasede pekmez veya mısır şurubu, esmer şeker, yumurtalar, eritilmiş tereyağı, vanilya ve tuzu çırpın. 6. Pikan cevizlerini ekleyip karıştırın. 7. Dinlenen hamuru unlu bir zeminde ince bir şekilde açın ve tart kalıbına yerleştirin. 8. Kenarlarını düzeltin ve fazlalıkları kesin. 9. İç harcı tart hamurunun üzerine dökün. 10. 180°C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50-60 dakika, iç harcı hafifçe sertleşene kadar pişirin. 11. Fırından çıkan tartı oda sıcaklığında soğumaya bırakın. 12. Dilimleyip, tercihen yanında bir top vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.