Buradasın
Gıda endüstrisinde konsantrasyon yöntemleri nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda endüstrisinde konsantrasyon yöntemleri şunlardır:
- Evaporasyon (Buhara Çıkarma): Meyve suları, buharla ısıtılan sıcak yüzeylerde ısıtılarak buharlaştırılır ve geride konsantre ürün kalır 14. Bu yöntem, düşük basınç altında (vakum) yürütülerek ürünün kaynama noktası düşürülür 1.
- Dondurarak Konsantrasyon: Sulu çözeltiler 0°C’nin altında soğutulur, saf su buz olarak kristalleşir ve buz kristalleri ayrıldıktan sonra konsantre çözelti elde edilir 13. Bu yöntem, enerji açısından çok ekonomiktir 1.
- Membran Konsantrasyonu: Ters ozmoz ile meyve suyundan suyun uzaklaştırılması, evaporasyona göre daha az enerji gerektirir ve ısıya duyarlı ürünler için uygundur 12.
- Dekantör ile Konsantrasyon: Meyve ve sebze pulplarında, pulp taneciklerinin ayrılmasından sonra serum, evaporatörde konsantre edilir 1. Bu yöntem, oksidasyonları ve aroma kayıplarını önler 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: