Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıdalarda konsantre hale getirme, gıdaların içerisinde bulunan suyun mikroorganizma faaliyetlerini ve istenmeyen kimyasal reaksiyonları sınırlandırılmasını sağlayacak düzeye kadar azaltılması işlemidir 4.
Bu işlem sayesinde sıvı haldeki gıdalarda çözünür madde konsantrasyonu dolayısıyla ozmotik basınç artar ve gıdalar bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilir veya kurutma gibi daha sonraki işlem basamaklarına hazır hale gelir 1.
Gıdalarda konsantre hale getirme yöntemlerinden bazıları şunlardır:
- Evaporasyon (buharlaştırma) 23. En yaygın kullanılan yöntemdir 2.
- Dondurarak konsantre etme 12. Düşük sıcaklıklarda gerçekleştirildiği için ürün kalitesinde daha az değişime neden olur 1.
- Ters ozmoz 2. Sıvılara uygulanan bir yöntemdir 2.
- Kurutma 24. Hem sıvı hem katı gıdalara uygulanan bir yöntemdir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: