Tahin ve çöven suyu, tahin helvası üretiminde şu şekilde karıştırılır: 1. Şeker ve su karışımı, 100–125 °C'de kaynatılarak şeker eritilir. 2. Kaynamanın sonuna doğru, karışıma kesilmesi için sitrik asit eklenir. 3. Kaynama işleminden sonra karışım, 90 °C'ye kadar çırpılarak soğutulur. 4. 1,5–2 litre çöven suyu ilave edilir ve çırpma işlemine devam edilir. 5. Karışım, istenilen kıvama gelinceye kadar bu işleme devam edilir. 6. Koyulaşmaya başlayıp renk beyazlaştıktan sonra sıcaklık 80 °C'ye düşer ve ağda kıvamına gelince yoğurma kazanına alınır. 7. 1:1 oranında önce tahin (10–15 °C'de) sonra beyaz, mat ağda dökülür ve bu karışıma emülgatör eklenir. Bu işlem, el becerisi gerektiren bir süreçtir.