• Buradasın

    Alt işverenlik yönetmeliği nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Alt İşverenlik Yönetmeliği, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulma şartlarını, alt işverene ait işyerinin bildirimini ve tescilini, alt işverenlik sözleşmesinde bulunması gereken hususları düzenleyen bir yönetmeliktir 12.
    Yönetmeliğin bazı önemli maddeleri:
    • Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulma şartları: Asıl işverenin işyerinde kendi işçilerinin bulunması, alt işverene verilen işin işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olması 13.
    • Alt işverenlik sözleşmesi: Asıl işveren ile alt işveren arasında yazılı olarak yapılan ve belirli hususları ihtiva eden bir sözleşme olması 14.
    • İşyerinin tescili: Alt işverenin, işyerini tescil ettirmek için şekli Bakanlıkça belirlenen işyeri bildirgesi ve gerekli belgeleri bölge müdürlüğüne vermesi 13.
    • Muvazaa incelemesi: Alt işverene verilen işin gerçekte asıl işverenin işi olup olmadığının ve alt işverenin işe uygun ekipman ve tecrübeye sahip olup olmadığının incelenmesi 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Taşeron ve alt işveren aynı şey mi?
    Evet, "taşeron" ve "alt işveren" aynı şeyi ifade eder.
    Taşeron ve alt işveren aynı şey mi?
    Alt işveren kavramları nelerdir?
    Alt işveren kavramları şunlardır: 1. Alt İşveren Tanımı: Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde çalıştıran işveren. 2. Alt İşverenlik Sözleşmesi: Asıl işveren ile alt işveren arasında yapılan ve işin üstlenilmesine esas teşkil eden yazılı sözleşme. 3. Muvazaa: Alt işverenlik ilişkisinde, işin asıl işveren tarafından kısıtlanarak veya işçilerin hakları gasp edilerek alt işverene verilmesi durumu. 4. Yardımcı İş: İşyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin olup, doğrudan üretim organizasyonu içinde yer almayan, üretimin zorunlu bir unsuru olmayan ancak asıl işe bağımlı olan iş.
    Alt işveren kavramları nelerdir?
    Asıl işveren ve alt işveren arasındaki fark nedir?
    Asıl işveren ve alt işveren arasındaki fark şu şekildedir: 1. Asıl İşveren: Bir iş yerinde esas faaliyeti yürüten, işin tamamını veya ana kısmını organize eden kişidir. 2. Alt İşveren: Asıl işverenin iş yerindeki mal veya hizmet üretimine dair yardımcı işlerde veya asıl işin bir kısmında iş alan, bu iş için görevlendirdiği işçileri sadece bu iş yerinde çalıştıran işverendir.
    Asıl işveren ve alt işveren arasındaki fark nedir?
    Alt işveren SGK girişi nasıl yapılır?
    Alt işveren (taşeron) SGK girişi yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Ana işverenden alınacak evraklar: Ana işveren tarafından e-SGK uygulamasından Alt İşveren kaydı yapılarak alınacak referans numarası ve yer teslim tutanağı veya ana işverence dosyanın işlem gördüğü Sosyal Güvenlik Merkezi'ne hitaben yazılmış "alt işveren açılış talebi" dilekçesi. 2. SGK'ya teslim edilmesi gereken belgeler: - Satış Sözleşmesi fotokopisi; - Ana işveren dilekçesi; - Alt işveren dilekçesi (dilekçe içeriğinde ana işverenden alınmış olan referans numarası da yazılmış olmalı); - Vergi levhası fotokopisi; - İmza Sirküsü aslı ve fotokopisi; - İmza sirküsündeki yetki sahibine ait kimlik fotokopisi; - Ticaret Sicil Gazetesi (firmanın ilk kuruluşu, imza sirküsünde bulunan yetkilinin ataması ve varsa son güncel adrese ait kararların yer aldığı suretler); - SGK E-Şifre Başvuru Formu. 3. SGK'da işlemler tamamlandığında: Yetkili kullanıcının e-devlet uygulamalarında "e-sgk şifre" işlemlerinde alt işveren dosyasına ait dosya sicil numarası ve şifreleri alınabilir.
    Alt işveren SGK girişi nasıl yapılır?
    4857 sayılı iş kanununa göre işverenin yükümlülükleri nelerdir?
    4857 sayılı İş Kanunu'na göre işverenin yükümlülükleri şunlardır: 1. İş Sağlığı ve Güvenliği: İşverenler, çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. 2. Ücret ve Çalışma Koşulları: İşverenler, çalışanlara yazılı olarak genel ve özel çalışma koşullarını, günlük veya haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini bildirmek zorundadır. 3. İş Sözleşmesi: İş sözleşmeleri, belirli veya belirsiz süreli, tam süreli veya kısmî süreli olabilir ve bu sözleşmeler özel bir şekle tâbi değildir. 4. İşçi Hakları: İşveren, cinsiyet veya gebelik nedeniyle işçilere farklı işlem yapamaz ve aynı veya eşit değerde bir iş için daha düşük ücret kararlaştıramaz. 5. Toplu İşçi Çıkarma: İşveren, ekonomik veya teknolojik sebepler gibi geçerli bir sebep olmadıkça, toplu işçi çıkarırken ilgili makamlara bildirimde bulunmak zorundadır.
    4857 sayılı iş kanununa göre işverenin yükümlülükleri nelerdir?
    Alt işverene ait işyeri dosyası ne zaman açılır?
    Alt işverene ait işyeri dosyası, işverenin sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte açılır.
    Alt işverene ait işyeri dosyası ne zaman açılır?
    Alt işverene verilen işler nelerdir?
    Alt işverene verilebilecek işler, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre şu şekilde belirlenmiştir: 1. Yardımcı işler: Temizlik, güvenlik, yemek hizmeti gibi doğrudan üretim organizasyonu içerisinde yer almayan işler. 2. Teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler: İşin yapılabilmesi için gerekli olan uzmanlık ve teknolojinin asıl işveren tarafından sağlanamadığı durumlar. 3. Geçici ve özel uzmanlık isteyen projeler: Belirli bir süre veya özel bir uzmanlık gerektiren işler. Asıl işin bütününün alt işverene verilmesi ise kural olarak yasaktır.
    Alt işverene verilen işler nelerdir?