Doğu ve Güneydoğu'nun yöresel yemekleri arasında şunlar öne çıkmaktadır: Doğu Bölgesi: 1. Köfte ve Kebaplar: Beyran (Urfa), Cağ Kebabı (Erzurum), İskender Kebabı ve Adana Kebabı. 2. Aşı: Buğday, et, nohut ve baharatlarla yapılan çorba. 3. Lahmacun: İnce hamurun üzerine kıyma, soğan, biber ve baharatlarla hazırlanan harç. 4. Muhlama (Kuymak): Mısır unu, tereyağı ve kaşar peyniriyle yapılan yemek. 5. Kısır: Bulgur, domates, salatalık ve yeşilliklerle yapılan salata. Güneydoğu Bölgesi: 1. Nohut Dürüm: Gaziantep'te lavaşın içine nohut, limon ve maydanoz konularak yapılan lezzet. 2. Kümbbülmüşviyye: İçli köfteye benzeyen, Kilis mutfağının vazgeçilmez yemeği. 3. Pırpırım Salatası: Adıyaman'da semizotundan yapılan salata ve yemeği. 4. Kazan Kebabı: Şanlıurfa'da bütün bir patlıcanın içlerine kıymalı sos konularak pişirilen yemek. 5. Lebeni: Buğday, nohut ve yoğurtla yapılan yaz aylarında tercih edilen çorba.