Bitki bazlı et alternatiflerinden bazıları şunlardır: Tofu ve tempeh. Seitan. Baklagiller. Mercimek. Nohut. Ayrıca, bitkisel köfte, suşisi, burgerler ve sosisler gibi popüler seçenekler de bitki bazlı et alternatifleri arasında yer alır. Bitki bazlı et alternatiflerinin üretiminde, hayvansal protein bazlı ürünlerin sahip olduğu doku, görünüm, lezzet ve ağız hissini oluşturmak ve taklit etmek için çeşitli fonksiyonel bileşenler ile termo-ekstrüzyon, kesme, eğirme ve çapraz bağlama gibi yoğun teknolojik işlemler kullanılır. Bitki bazlı et alternatiflerinin duyusal özelliklerinin ete yakın olmaması, tüketici tercihini önemli derecede etkiler. Bitki bazlı et alternatiflerinin sağlık ve çevre üzerindeki olumlu etkileri, bireylerin bu tür ürünlere yönelmesini sağlar. Bitki bazlı et alternatiflerinin, gıda güvenilirliği yönleri yeterince bilinmemektedir.