Ton balığı ile iki farklı pilav tarifi önerilebilir: 1. Ton Balıklı Pilav (Tuna Takikomi Gohan): Bu tarifte, kısa taneli pirinç, ton balığı konservesi, soya sosu ve tuz kullanılır. Yapılışı şu şekildedir: - Pirinci yıkayıp süzdükten sonra tencereye alın ve üzerine 2 su bardağı suyu ekleyip 30 dakika bekletin. - Süre bitiminde soya sosunu ve tuzu tencereye ilave edip karıştırın. - Suyu süzülmüş ton balıklarını pilavın üzerine yerleştirin ve tencerenin kapağını kapatıp orta dereceli ateşte kaynamaya bırakın. - Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene dek yaklaşık 12 dakika pişirin. - Pilav piştikten sonra ocağın altını kapatın ve kapağını açmadan 10-15 dakika demlenmeye bırakın. - Ardından kapağını açıp bir kaşık yardımıyla havalandırarak karıştırın ve üzerine ince dilimlenmiş yeşil soğan ve zencefil dilimleri serpiştirip servis edin. 2. Ton Balıklı Midye Pilavı: Bu tarifte ise pirinç, ton balığı, midye, soğan, sarımsak ve zeytinyağı kullanılır. Yapılışı şu şekildedir: - Pirinci yıkayıp süzün ve bir kenarda bekletin. - Bir tencereye zeytinyağını koyun ve ince doğranmış soğanı ekleyin, pembeleşene kadar kavurun. - Ardından ezilmiş sarımsağı ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun, temizlenmiş midyeleri ekleyin ve üzerini kapatın. - Midyeler açılana kadar pişirin. - Pirinci tencereye ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun, pirinçlerin her tarafı zeytinyağı ile kaplanmalıdır. - Su veya sebze suyunu ekleyin, karabiber ve isteğe bağlı olarak tuz ekleyin. - Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. - Pişen pilavın üzerine ton balığını ekleyin, karıştırın ve 5 dakika daha demlenmeye bırakın. - Servis tabağına alıp üzerine ince doğranmış maydanoz serpin ve sıcak olarak servis yapın.