Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne göre mikrobiyolojik açıdan riskli kabul edilen gıdalar arasında şunlar bulunmaktadır: Et ürünleri: Isıl işlem görmemiş et ürünleri, fermente sucuk gibi ürünler. Hazır yemekler: Tüketime hazır her türlü et ve sebze yemeği, salata, şarküteri ürünleri ve soğuk mezeler. Şekerli ürünler: Helva, pekmez, lokum, baklava ve diğer şerbetli tatlılar, ezme, cezerye, fındık ve fıstık ezmeleri, şekerlemeler. Meyve suları ve alkolsüz içecekler: Pastörize meyve ve sebze suları, doğrudan sıkılmış, pastörize edilmemiş meyve suları. Kakao ve çikolata ürünleri: Kakao ve kakao ürünleri, çikolata ve çikolata ürünleri.