Ekzotoksin ve endotoksin, mikroorganizmalar tarafından salgılanan zehirli maddelerdir (toksinler). Ekzotoksinlerin özellikleri: Kaynağı: Ağır metaller, endüstriyel maddeler, biyolojik toksinler, tarım ilaçları, böcek ilaçları, küfler, gıda katkı maddeleri gibi çeşitli maddeler. Yapısı: Protein karakterindedir. Isıya dayanıklılık: Genellikle ısıya duyarlıdır (termolabil). Etki şekli: Vücutta etkiledikleri doku veya organlara göre nörotoksinler, enterotoksinler ve sitotoksinler olarak sınıflandırılır. Endotoksinlerin özellikleri: Kaynağı: Bakteriyel parçalanma sonrası ortaya çıkar. Yapısı: Lipopolisakkarit yapısındadır. Isıya dayanıklılık: Isıya ve bazı enzimlere karşı dirençlidir (termostabil). Etki şekli: Ateş, solunum güçlüğü, ishal ve bacak felci gibi etkilere neden olur.