Kaşarlı pastane poğaçası yapmak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı ılık su; 1 su bardağı ılık süt; 1 paket kuru instant maya veya yarım paket yaş maya; 2 yemek kaşığı silme şeker; 1 çay bardağı sıvı yağ; 1 adet yumurta; 1,5 tatlı kaşığı silme tuz; 5,5-6 su bardağı elenmiş beyaz un; 1,5 su bardağı kaşar peyniri rendesi; 3 yemek kaşığı pekmez; 1 adet yumurta sarısı; 1 çay bardağı su; Susam. Yapılışı: 1. Maya, ılık süt-su karışımı ve şeker derin bir kaba alınıp, tahta kaşıkla karıştırılır. 2. 10 dakika mayanın aktif olması için bekledikten sonra; yumurta, sıvı yağ karıştırılarak mayaya eklenir. 3. Ayrı bir kapta un elenerek, tuzla kavuşturulur ve mayaya yavaşça, yedirerek katılır. 4. 10-15 dakika arası yoğrulup, mayalanmak üzere üstü streç film kaplı, tercihen sıcak bir zemin üzerine alınır ve hamur en az 2 katına çıkana dek beklenir. 5. Hamur, tezgaha alınıp, orta basıda 3-4 dakika daha yoğrulup, mandalina büyüklüğünde parçalara ayrılır. 6. Susam, hafif rengi dönünceye kadar kavrulur. 7. Ayrı kapta pekmez, su ve yumurta karışımı çırpılarak bütünlenir. 8. Hamur, el ile veya bir merdane yardımıyla yuvarlak formda açılır. 9. Ortasına 1 yemek kaşığı kadar peynir eklenip, kenarlardan birleştirilerek tekrar yuvarlak form verilir. 10. Önce pekmezli karışıma üst ve yan yüzeyi batırılır, ardından susama bulanıp, fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı dizilir. 11. Fırın önceden 50 dereceye ayarlanıp, poğaçalar içerisine tepsiyle yerleştirilir ve 50 derece ısıda 20 dakika tepsi mayası için tutulur. 12. En