Buradasın
Mikroorganizmalardan protein üretimi ve saflaştırılması nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mikroorganizmalardan protein üretimi, genellikle rekombinant DNA teknikleri ile gerçekleştirilir 24. Bu süreçte, bir protein için kodlayan DNA segmenti klonlanır ve klonlanmış parça, Escherichia coli veya Saccharomyces cerevisiae gibi uygun bir mikroorganizmaya aktarılır 2. Mikroorganizmalar, kültürde kısa zamanda büyük miktarlarda yetiştirilebildiği için protein üretimi için tercih edilir 4.
Protein saflaştırması ise, proteinin diğer hücresel parçalardan ayrılması ve diğer proteinlerden izole edilmesi sürecidir 4. Bu süreçte, proteinlerdeki büyüklük, fizikokimyasal özellikler, bağlanma afinitesi ve biyolojik etkinlik gibi unsurlardaki farklılıklardan yararlanılır 3.
Protein saflaştırması için kullanılan bazı yöntemler şunlardır:
- Çöktürme 34. Amonyum sülfat gibi yüksek çözünürlüklü bir tuz ile proteinlerin çökeltilmesi 3.
- Kromatografi 35. Proteinlerin, yüzeyine afinite duyduğu belirli bir molekül bağlanmış bir matriks kullanılarak ayrılması 5.
- Elektroforez 35. Proteinlerin, elektrik alan uygulanan bir jel içerisinde molekül büyüklüğüne ve elektrik yüküne göre hareket ederek ayrılması 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: