Buradasın
Mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler iki ana başlık altında toplanır: çevresel faktörler ve gıda maddesinin özellikleri 5.
Çevresel faktörler:
- Sıcaklık 125. Her mikroorganizmanın gelişebildiği en düşük, en yüksek ve optimum bir sıcaklık değeri vardır 1.
- Nem 5. Nemli bir ortam, gıdanın su aktivitesine etki eder 5.
- Gaz bileşimi 5. Oksijene ihtiyaç duyan mikroorganizmaların gelişimini etkiler 5.
Gıda maddesinin özellikleri:
- pH 23. Mikroorganizmaların gelişimini ve aktivitesini belirler 23.
- Su aktivitesi 23. Ortamın sıcaklığı arttıkça mikroorganizmaların gelişebilecekleri su aktivitesi sınırları genişler 23.
- Besin maddeleri 15. Protein, karbonhidrat ve yağlarla enerji gereksinimlerini karşılarlar 1.
- Antimikrobik bileşikler 25. Gıdalarda bulunan veya gıdalara eklenen antimikrobiyel maddeler 25.
- Oksidasyon-redüksiyon potansiyeli 12. Ortamın oksitlenme ve indirgenme durumunu ifade eder 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: