• Buradasın

    Kiraya verenin ihtiyaç nedeniyle tahliye davası hangi maddededir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kiraya verenin ihtiyaç nedeniyle tahliye davası, Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesinde düzenlenmiştir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Kiracıya ihtar çektikten sonra kaç gün içinde tahliye davası açılır?

    Kiracıya ihtar çekildikten sonra tahliye davası açmak için bir ay süre vardır.

    Ev sahibi ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında evi başkasına kiraya verirse ne olur?

    Ev sahibi, ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında kiracıyı tahliye ettikten sonra evi başkasına kiraya verirse, eski kiracı tazminat davası açabilir. Türk Borçlar Kanunu'na göre, ev sahibi tahliye edilen evi 3 yıl boyunca başka birine kiraya veremez.

    Kiracı tahliye taahhüdü hangi hallerde geçersizdir?

    Kiracı tahliye taahhüdü, aşağıdaki hallerde geçersiz sayılabilir: 1. Kira sözleşmesiyle aynı anda yapılması: Tahliye taahhütnamesi, kira sözleşmesi ile aynı gün veya kira sözleşmesinden önce yapılmışsa geçersizdir. 2. Yetersiz veya hatalı şartlar: Taahhütnamede belirtilen şartların net olmaması veya hatalı olması durumunda geçersizlik söz konusu olabilir. 3. Zorla imzalatma: Kiracının taahhütnameyi zorla veya tehdit altında imzalaması halinde belge hukuken geçersiz kabul edilir. 4. İrade bozukluğu: Kiracının hata, hile veya baskı altında olarak imzaladığı taahhütnameler geçersizdir. 5. Yazılı şekil şartlarına uyulmaması: Taahhütnamenin yazılı şekil şartlarına uygun hazırlanmamış olması da geçerliliğini etkiler. Ayrıca, yıllık kira sözleşmelerine dayalı olarak alınan taahhütler, hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilir.

    Kiracı tahliye davasında yazılı kira sözleşmesi yoksa ne olur?

    Kira sözleşmesi yoksa kiracı tahliye davasında şu adımlar izlenir: 1. İhtarname Gönderme. 2. Tahliye Davası Açma. 3. İspat Yükümlülüğü. Tahliye süreci ortalama 12-18 ay sürebilir. Kira sözleşmesi olmadan kiracı tahliye süreci, yerel yasalar ve uygulamalara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu nedenle, bir avukata danışılması önerilir.

    Kiraya verenlerin tahliye davalarını kim açar?

    Tahliye davaları kira sözleşmesinin kiraya vereni tarafından açılır. Ancak, somut olayın özelliklerine ve dava sebebine göre yeni malik, intifa hakkı sahibi gibi kişiler de tahliye davası açabilir. Şirketlerin kiraya veren olduğu durumda, ancak şirketin kendi ihtiyacı sebebiyle dava açılabilir; şirketin ortağı veya yetkilisinin ihtiyacı sebebiyle tahliye davası açılması mümkün değildir.

    Kiraya veren tahliye için hangi icra dairesine başvurur?

    Kiraya veren, tahliye için ilgili icra dairesine başvurmalıdır. Tahliye talepli icra takibi için başvuru yapılacak icra dairesi, genel hükümlere göre belirlenir (m. 50). Tahliye talepli icra takibi için başvuru yapılacak icra dairesi şu şekildedir: Kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle ilâmsız tahliye. Kira süresinin sona ermesi nedeniyle ilâmsız tahliye. Tahliye taahhüdü nedeniyle tahliye. Önemli not: Tahliye kararı her ne kadar kesinleşmemiş olsa bile, 10 günlük sürenin dolması halinde icraya konulabilir; ancak kesinleşme şartı yoktur, süre şartı vardır.

    Kiralanan yerin birden çok kiraya vereni varsa ihtiyaç sebebiyle tahliye davası nasıl açılır?

    Kiralanan yerin birden çok kiraya vereni olması durumunda ihtiyaç sebebiyle tahliye davasının nasıl açılacağına dair bilgi bulunamadı. Ancak, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası ile ilgili şu bilgiler değerlendirilebilir: Türk Borçlar Kanunu madde 350 ve 351'de düzenlenen ihtiyaç sebebiyle tahliye davası, kiraya verenin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin konut veya işyeri olarak taşınmaza ihtiyaçları olması durumunda açılabilir. Birden fazla taşınmazı olan kiraya veren, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açabilir. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde ise kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenir ve bir ay içinde açılır. İhtiyaç sebebiyle tahliye davası gibi hukuki süreçlerde bir avukata danışılması önerilir.