• Buradasın

    5510 88 madde nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 88. maddesi, sigorta primleri ve diğer Kurum alacaklarının tahsilini düzenler 24. Bu maddeye göre:
    1. Primlerin Ödenmesi: Kurumun prim ve diğer alacakları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilir 25.
    2. Ödeme Emri ve İtiraz: Prim borcuna karşı işveren, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili Kurum ünitesine itiraz edebilir; bu itiraz takibi durdurur 2. İtirazın reddi halinde, işveren kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde yetkili iş mahkemesine başvurabilir 2.
    3. Yetkili Mahkeme: Kurumun prim alacakları yönünden alacakların tahsiline ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde, Kurumun alacaklı biriminin bulunduğu yer iş mahkemesi yetkilidir 2.
    4. Haciz Yasağı: Sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri ile emekli ikramiyesinin tamamının haczedilemeyeceği belirtilmiştir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    5510 sayılı kanun teklifi nedir?

    5510 sayılı kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'dur. Kanunun amacı, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kapsamında kişileri güvence altına almak, bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları belirlemektir. Kanunun bazı düzenlemeleri: - Sosyal sigorta sistemi: İş kazası, hastalık, yaşlılık, ölüm gibi durumlarla ilgili sigorta haklarını düzenler. - Genel sağlık sigortası: Türkiye'deki her bireyi zorunlu sağlık sigortasına dahil etmeyi amaçlar. - İşverenin yükümlülükleri: İşverenlerin, çalışanlarını sigorta kapsamında tutma ve sağlık sigortalarını sağlama yükümlülüklerini belirler. - Prim ödemeleri: Sigortalı çalışanların prim ödemeleri ve emeklilik için gereken sürelere dair düzenlemeler yapar.

    5510 sayılı kanun nedir?

    5510 sayılı kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'dur. Bu kanunun amacı: - Sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; - Bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları belirlemek; - Sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir. Kapsamı: - Sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını kapsar.

    5510 sayılı kanun 8. madde 1-a bendi nedir?

    5510 sayılı Kanun'un 8. maddesinin 1-a bendi, işverenlerin, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, sigortalılık başlangıç tarihinden önce sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirme yükümlülüğünü ifade eder.

    5510 ek 3 nedir?

    5510 sayılı kanunun ek 3. maddesi, 01/01/2019 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Bu madde, döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan sigortalıların sigorta primlerine ilişkin düzenlemeleri içeriyordu. Güncel durumda "5510 ek 3" ifadesi, muhtemelen ek 19 ile karıştırılmaktadır. 5510 sayılı kanunun ek 19. maddesi, kök maaşı düşük olan emeklilere Hazine desteğiyle yapılan ek ödemeyi düzenlemektedir.

    5510 4a ve 4b farkı nedir?

    5510 sayılı kanun kapsamında 4A ve 4B farkları şu şekildedir: 4A (SSK) Sigortası: - Kimleri Kapsar: Bir işverene bağlı olarak çalışan işçileri kapsar. - Prim Ödemesi: Prim ödemeleri hem işveren hem de çalışan tarafından yapılır. - Emeklilik Şartları: Emeklilik için gerekli şartlar, prim günü, yaş ve sigortalılık süresine bağlı olarak belirlenir. 4B (Bağ-Kur) Sigortası: - Kimleri Kapsar: Esnaf, serbest meslek sahipleri ve şirket ortakları gibi kendi işini yapanları kapsar. - Prim Ödemesi: Prim ödemeleri tamamen sigortalı kişi tarafından yapılır. - Emeklilik Şartları: 4A’ya göre daha farklı olup, genellikle daha fazla prim günü gerektirir ve emeklilik yaşı farklılık gösterebilir.

    5510 sayılı kanun 90 maddesi nedir?

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 90. maddesi, prim ve idari para cezası borçlarının hakedişlerden mahsubu, ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranması ile ilgilidir. Bu maddeye göre: - Kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar ve bankalar, ihale yoluyla yaptırdıkları işlerin yüklenicilerinin ve adreslerinin onbeş gün içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdür. - İşverenlerin hakedişleri, Kuruma idari para cezası, prim ve prime ilişkin borçlarının olmaması kaydıyla ödenir. - Kesin teminatlar, ihale konusu işle ilgili olarak Kuruma borçlarının bulunmadığının tespit edilmesinden sonra iade edilir. - Yükümlülükler yerine getirilmeden hak ediş ödenmesi, kesin teminatın iade edilmesi veya geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi hallerinde, ilgililer hakkında idari ve cezai işlem yapılır.

    5510 SK 4-1-a ve 4-b kapsamındaki sigortalılar ne demek?

    5510 sayılı Kanun'un 4-1(a) ve 4-1(b) kapsamındaki sigortalılar şu şekilde tanımlanır: 1. 4-1(a) Kapsamındaki Sigortalılar: Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar. 2. 4-1(b) Kapsamındaki Sigortalılar: Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar.