• Buradasın

    5510 sayılı kanunun 4/1-b bendi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    5510 sayılı kanunun 4/1-b bendi, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanları kapsar 15. Bu kapsama girenler şunlardır:
    • Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar 15;
    • Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar 15;
    • Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları 15;
    • Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları 1;
    • Diğer şirket ve donatma iştiraklerinin tüm ortakları 1;
    • Tarımsal faaliyette bulunanlar 15.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    5510 sayılı kanun SGK mevzuatını kapsar mı?

    Evet, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK mevzuatını kapsar.

    5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi nedir?

    5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları ve diğer şirket ve donatma iştiraklerinin tüm ortaklarını kapsar.

    5510 sayılı kanun nedir?

    5510 sayılı kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'dur. Bu kanunun amacı: - Sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; - Bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları belirlemek; - Sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir. Kapsamı: - Sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını kapsar.

    5510 sayılı kanun 4 maddesi nedir?

    5510 sayılı kanunun 4. maddesi, sosyal sigorta hükümleri ve sigortalılara ilişkin hükümleri düzenler. Bu maddenin birinci fıkrasına göre, sigortalı sayılanlar şu şekilde belirlenmiştir: 1. Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar. 2. Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar. 3. Kamu idarelerinde çalışanlar. Ayrıca, bu madde kapsamında meslek hastalığı ve iş kazası bildirimleri ile ilgili yükümlülükler de yer alır.

    5510 sayılı kanun 4. madde 1. fıkra (a) bendi kapsamında sigortalı ne demek?

    5510 sayılı Kanun'un 4. maddesi 1. fıkrası (a) bendi kapsamında sigortalı, hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan kişileri ifade eder.

    5510 sayılı kanun teklifi nedir?

    5510 sayılı kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'dur. Kanunun amacı, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kapsamında kişileri güvence altına almak, bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları belirlemektir. Kanunun bazı düzenlemeleri: - Sosyal sigorta sistemi: İş kazası, hastalık, yaşlılık, ölüm gibi durumlarla ilgili sigorta haklarını düzenler. - Genel sağlık sigortası: Türkiye'deki her bireyi zorunlu sağlık sigortasına dahil etmeyi amaçlar. - İşverenin yükümlülükleri: İşverenlerin, çalışanlarını sigorta kapsamında tutma ve sağlık sigortalarını sağlama yükümlülüklerini belirler. - Prim ödemeleri: Sigortalı çalışanların prim ödemeleri ve emeklilik için gereken sürelere dair düzenlemeler yapar.

    5434 ve 5510 sayılı kanun arasındaki fark nedir?

    5434 ve 5510 sayılı kanunlar arasındaki temel fark, kamu personelinin emeklilik düzenlemelerinde yatmaktadır: - 5434 sayılı kanun, 2008 yılı Ekim ayı başından önce kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamış olan kamu personelini kapsar ve bu kişiler T.C. Emekli Sandığı Kanunu'na tabidir. - 5510 sayılı kanun ise 2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa göreve başlayan memurları ve diğer kamu görevlilerini kapsar ve bu kişiler sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası hükümlerine göre emekli olurlar. Ayrıca, 5510 sayılı kanuna tabi memurların emekli aylıkları, prime esas kazançlarına göre belirlenirken; 5434 sayılı kanuna tabi olanların aylıkları statülerine göre hesaplanır.