Zerdeçalın Antifungal Etkisi Üzerine Bilimsel Proje
Bu videoda bir öğrenci, öğretmeninin Aysel Köse'nin önerisiyle gerçekleştirdiği bilimsel projesini anlatıyor. Öğrenci, zerdeçalın antifungal (mantar önleyici) etkisini araştırmak amacıyla bir deney gerçekleştirdiğini paylaşıyor.. Videoda, zerdeçallı ve zerdeçalsız ekmeklerin bir hafta boyunca aynı ortamda bekletilmesi ve sonuçları gösteriliyor. Zerdeçallı ekmeklerde küflenmenin oluşmadığı, zerdeçalsız ekmeklerde ise yoğun küflenmenin olduğu gözlemleniyor. Öğrenci, bu deney sonucunda zerdeçalın küfü önleme etkisini keşfettiğini ve Türkiye Bilim ve Araştırma Kurumu'na ortaokul öğrencileri arası araştırma projesine gönderdiklerini, bölgede birincilik aldıklarını belirtiyor. Ayrıca, bu bilginin ekmek israfını önleme ve deri hastalıklarında mantar hastalıklarında kullanılabileceği gibi potansiyel uygulamaları da vurgulanıyor.
- youtube.com