UHT (Ultra High Temperature) ve pastörize süt arasındaki temel farklar şunlardır: Isıtma Derecesi ve Süresi: Pastörize süt, 72 derecede 15 saniye ısıtılır ve hızla soğutulur. UHT süt, çok daha yüksek sıcaklıklarda (135-150 derece) kısa süreliğine ısıtılır. Raf Ömrü: Pastörize süt, uygun koşullarda 3 gün saklanabilir; açıldıktan sonra buzdolabında 1 gece kalabilir. UHT süt, paket açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 2 gün içinde tüketilmelidir. Besin Değerleri: Pastörize süt, doğal tadını ve besin değerlerini büyük ölçüde korur; A, D, E vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kaybolmaz. UHT süt, ısıya maruz kalma nedeniyle bazı tat ve besin değerlerinde değişiklik gösterebilir; vitaminler azalabilir. Saklama Koşulları: Pastörize süt, soğuk zincirde (dolapta) saklanmalıdır. UHT süt, dolap dışında da belirli bir sıcaklıkta korunabilir.