Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
UHT (Ultra High Temperature) ve pastörize süt arasındaki temel farklar şunlardır:
- Isıl işlem sıcaklığı ve süresi: Pastörize süt, 72 derecede 15 saniye ısıtılıp yeniden soğutulurken, UHT süt 135-150 derece sıcaklıkta kısa sürede (2-4 saniye) ısıl işleme tabi tutulur 34.
- Raf ömrü: Pastörize süt, raf ömrü daha kısa olan ve kapağı açıldıktan sonra buzdolabında sadece 1 gece kalabilen bir süttür 3. UHT süt ise oda sıcaklığında kapağı açılmadan uzun süre tazeliğini koruyabilir ve raf ömrü 6-9 aya kadar uzayabilir 5.
- Besin değeri: UHT işlemi, sütün besin değerinde daha fazla kayba neden olabilir, özellikle C vitamini ve B grubu vitaminlerinde 45.
Her iki süt türü de insan sağlığına zararlı olabilecek tüm organizmalardan arındırıldığı için güvenli olarak kabul edilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: