Buradasın
Ön soğutma uygulanmış çileklerde muhafaza ve raf ömrü süresince kalite değişimleri nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ön soğutma uygulanmış çileklerde muhafaza ve raf ömrü süresince kalite değişimlerine dair bazı bulgular şu şekildedir:
- Camarosa çilek çeşidi 1. Basınçlı hava ile ön soğutma yapıldıktan sonra modifiye atmosfer torbaları içerisinde 0 °C'de depolanan Camarosa çileklerinin, meyve kalite kriterlerini koruyarak 17 gün muhafaza edilebileceği görülmüştür 1.
- Albion ve Monterey çilek çeşitleri 2. 15 dakikalık UV-C uygulamasının, 15 günlük soğukta depolama süresince kalite özelliklerini koruyarak muhafaza ömrünü uzatmada etkili bir uygulama olabileceği sonucuna varılmıştır 2.
- Aromas ve Kabarla çilek çeşitleri 3. Her iki çilek çeşidinin de modifiye atmosferde paketleme (MAP) uygulamaları ile kalite özelliklerini koruyarak 12 gün boyunca başarılı bir şekilde muhafaza edilebileceği tespit edilmiştir 3.
Çileklerde ön soğutma ve muhafaza süresince meydana gelen kalite değişimlerini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu nedenle, detaylı bilgi için ilgili kaynaklara başvurulması önerilir.
Kaynaklar:
- Acarindex.com'da yer alan "Camarosa Çilek Çeşidinde Basınçlı Hava ile Ön Soğutma ve Modifiye Atmosfer Torbalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri" başlıklı makale 1.
- Dergipark.org.tr'de yer alan "Farklı Dozlarda UV-C Işık Uygulamalarının Albion ve Monterey Çilek Çeşitlerinde Soğukta Muhafaza Süresince Meyve Kalitesine Etkileri" başlıklı makale 2.
- Ulugem.uludag.edu.tr'de yer alan "Bazı Çilek (Fragaria vesca L.) Çeşitlerinde Modifiye Atmosferde Muhafaza Süresince Fiziksel ve Kimyasal Değişimler" başlıklı yüksek lisans tezi 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: