Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Hazır gıdalarda bulunan bazı katkı maddeleri şunlardır:
- Renklendiriciler: Gazlı içeceklerde (cola için karamel), şekerlemelerde tartrazin, sosiste kurkimindir 1.
- Koruyucular: Antimikrobiyal etkili, sucukta nitrat, zeytin ezmesinde benzoat, kuru meyvelerde kükürt dioksit kullanılır 13.
- Antioksidanlar: Yağlarda ve yağlı gıdalarda oksidasyonu önlemek için kullanılırlar 1.
- Emülsifiyer ve Stabilizatörler: Mayonez ve dondurma gibi karışmayan yağ ve su fazını bir arada tutmak için kullanılırlar 1.
- Asit-baz sağlayıcılar: Sitrik asit, malik asit, tartarik asit, asitliği artırıp gıdada ekşi tat oluşumunu sağlar 1.
- Tatlandırıcılar: Düşük enerjili veya sıfır enerjili içeceklerde kullanılır 1.
Bu katkı maddeleri, gıdaların raf ömrünü uzatmak, duyusal özelliklerini düzeltmek ve kalite karakteristiklerini muhafaza etmek gibi amaçlarla kullanılır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: