Süt alım satım sözleşmesi yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Sözleşme Örneği Hazırlama: Üretici veya üretici örgütü ile alıcı arasında imzalanacak sözleşmenin onaylı bir örneği hazırlanmalıdır. 2. Sözleşmenin Teslimi: Sözleşme, imzalandığı tarihten itibaren 7 iş günü içinde çiğ süt üretiminin yapıldığı yerdeki Bakanlık il/ilçe müdürlüğüne teslim edilmelidir. 3. Sözleşme Süresi: Sözleşme süresi 6 aydan az, 1 yıldan fazla olamaz. 4. İçerik: Sözleşmede teslim edilecek sütün miktarı, fiyatı, soğutma bedeli, kalite ve miktar primi gibi hususlar belirtilmelidir. 5. Yükümlülükler: Taraflar, mücbir sebepler ve veteriner hekim raporu ile belgelenen durumlar dışında sözleşmede belirlenen çiğ sütü almak veya satmak zorundadır. 6. Ödeme Koşulları: Sözleşmede, nakit avans veya üretimde kullanılan girdilerin alıcı tarafından karşılanması gibi ödeme yöntemleri kararlaştırılabilir. Bu süreçte, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye fiyatları da dikkate alınabilir.